Міністр освіти заборонив вузам набирати студентів по своєму

Середа, 2 липня 2008, 17:16

Міністр освіти і науки Іван Вакарчук зобов`язав керівників вищих навчальних закладів ІІІ – IV рівня акредитації, незалежно від форми власності і підпорядкування, в триденний термін привести правила прийому у відповідність до затверджених міністерством умов.

Про це йдеться у офіційному листі Вакарчука, який зареєстровано в канцелярії Міносвіти 1 липня 2008 р, повідомляє УНІАН.

Глава відомства закликав ректорів університетів ІІІ – IV рівня акредитації утриматися від спроб "повернення до способів ручного керування вступною кампанією".

Численні звернення громадян та аналіз правил прийому до ВНЗ, здійснений фахівцями міністерства, засвідчили значну кількість фактів недотримання норм, визначених Умовами прийому до вищих навчальних закладів України, йдеться у листі міністра.

У документі наводяться конкретні приклади порушень умов прийому, затверджених міністерським наказом від 25 грудня 2007, у різних регіонах України.

Зокрема, правилами прийому до Національного університету "Києво-Могилянська академія" передбачено додаткове тестування, яке враховується при конкурсному відборі, та одночасно пропонується абітурієнтам придбати збірник зразків тестів вартістю понад 100 грн.

У Донецькому національному університеті фотографують абітурієнтів при подачі документів, що, на думку голови Міносвіти, вимагає від них "відчутних матеріальних витрат".

У багатьох випадках, на думку Вакарчука, має місце обмежене подання інформації про правила прийому абітурієнтів.

Зокрема, деякі виші публікують лише перелік факультетів і спеціальностей, не визначають чітко категорію осіб, для яких встановлюються вступні випробовування. На інтернет-сайтах Дніпропетровського національного університету та Одеського державного екологічного університету розміщено минулорічну редакцію правил прийому.

Інформаційний центр незалежного оцінювання також нагадує, що, починаючи з 2008 року, вступ до вищих навчальних закладів має здійснюватися виключно за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування