Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Франція збиратиме зі світу по нитці на труби України

Четвер, 3 липня 2008, 13:38

Під час головування Франції в ЄС розглядатиметься можливість залучення інвесторів для модернізації газотранспортних мереж України.

Про це розповів посол Франції в Україні Жан-Поль Везіан в інтерв'ю газеті "День".

"Тема енергетичної безпеки буде одним з основних пріоритетів французького головування в ЄС", - зауважив посол.

За його словами, Україна займає важливе місце в європейській енергетичній безпеці: "Ми серйозно ставимося до ситуації, за якої газотранспортна система, яка перекачує 120 млрд. куб. м газу на рік, має на сьогодні численні слабкі місця з огляду на її ступінь зношеності".

"Тому під час французького головування в ЄС розглядатиметься можливість проведення конференції донорів, яка поєднає такі інституції, як ЄБРР, Європейський інвестиційний банк та інші з метою зібрати певну суму, яка б прислужилася Україні для здійснення роботи з модернізації газотранспортних мереж", - заявив посол.

"Іншим важливим зусиллям стане проведення зустрічі в Кавказькому регіоні, яка буде присвячена підтримці проекту NABUCCO. Таким чином, ми прагнемо надати нового імпульсу вирішенню питань енергетичної безпеки", - додав він.

На питання, чи може французькі компанії зацікавити участь у можливому міжнародному консорціумі з експлуатації газотранспортної мережі України, Везіан заявив:

"На мiй погляд, ідея консорціуму на сьогодні не є актуальною. Нещодавно я зустрічався з представниками Gaz de France, і вони жодним чином не згадували про можливість участі в цьому проекті".

Везіан зазначив, що "енергетична безпека не може спрямовуватися проти тієї чи іншої країни".

"Деякі наполягають нині, аби Росія ратифікувала Енергетичну хартію. Я не думаю, що Росія нині має більше бажання, ніж учора, ратифікувати цей документ", - сказав посол.

За словами Везіана, "Франція бажає краще висвітлити ситуацію взаємозалежності, яка існує між Росією, яка виробляє енергоресурси, та європейськими країнами, які виступають споживачами".

"Ми бажаємо мати в особі Росії стабільного постачальника. Так само Росія хоче мати в Європі стабільного споживача, який водночас може бути корисним їй, надаючи, зокрема, технології і експертизу з інших видів палива, наприклад, скрапленого природного газу", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...