Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії упевнені, що питання про постачання газу в обхід неї знято

П'ятниця, 4 липня 2008, 09:17

Перехід Туркменії на європейські ціни на газ зніме з порядку денного питання про можливу переорієнтацію маршрутів постачань енергоресурсів з цієї країни в обхід Росії, вважає помічник президента РФ Сергій Приходько.

"Після переходу на світову формулу ціни, що неминуче, питання орієнтації цих потоків на інші країни, а не на Росію, як мені уявляється, буде просто зніматися з порядку денного", - заявив Приходько "Інтерфаксу" у переддень візиту російського президента Дмитра Медведєва в Туркменістан 4-5 липня.

Він пояснив, що раніше перед Туркменією поставало питання вибору маршрутів транспортування енергоресурсів, однак після підвищення закупівельних цін на газ рентабельність постачань туркменських енергоресурсів у Росію чи через її територію зростає.

"Одна справа в цій ситуації - спільними зусиллями з Росією будувати Прикаспійський газопровід, а інше - тягти абсолютно нову гілку по нових територіях з новими ризиками", - зазначив Приходько.

Він нагадав, що "пропускна здатність газопроводу "Середня Азія-Центр", що іде через Узбекистан, залишилася незмінною з радянських часів, тому було підписано тристоронню угоду між Росією, Казахстаном і Туркменією про спорудження Прикаспійського газопроводу".

Підкресливши, що в цьому проекті "справа рухається вперед", помічник президента РФ назвав "зовсім відвертою" розмову Москви й Ашхабаду з питань паливно-енергетичної співпраці.

"Ми вважаємо, що із завершенням будівництва (Прикаспійського газопроводу) ми зможемо нарощувати обсяги постачань туркменського газу зовсім безболісно, з користю для них і для нас", - зазначив помічник президента.

Приходько визнав, що питання ціни на туркменський газ "певною мірою поки актуальне", але висловив упевненість, що домовленості в цій сфері будуть досягнуті.

Країни Центрально-Азіатського регіону переходять на європейські ціни для продажу свого газу з наступного року. У 2008 році Туркменія експортує свій газ (по півріччях) по $130 і $150 за 1 тис. куб. м.

Основним покупцем туркменського газу є російський "Газпром" - близкьо 50 млрд. куб.м на рік зі збільшенням до 70-80 млрд. куб.м. Крім того, Туркменія постачає газ в Іран, проробляються проекти будівництва газопроводів Туркмені-Китай, Туркменія-Афганістан-Пакистан-Індія, Прикаспійського і Транскаспійського газопроводу.

Транскаспійський газопровід (по дну Каспію в обхід Росії) може стати частиною проекту Nabucco, що передбачає постачання газу з Центральної Азії й Азербайджану в Європу через територію Туреччини. Домовленість про будівництво Прикаспійського газопроводу була досягнута на тристоронньому російсько-туркмено-казахському самміті у травні 2007 року у приморському місті Туркменбаші.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...