Дубина пропонує Росії нафтогазовий бартер

Субота, 5 липня 2008, 11:01

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина пропонує укласти з російським "Газпромом" договір про спільну розробку Чорноморського шельфу України.

"Я запропонував би укласти договір про спільну розробку Чорноморського шельфу України з "Газпромом" і договір про спільну розробку газових родовищ на території Російської Федерації. Ми з ними — там, вони з нами — тут", — сказав він в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

"Ми готові з ними розробляти українські родовища на шельфі й віддавати їм нафту в обмін на газ, який нам більш цікавий", — уточнив він. "Нехай "Газпром" на умовах УРП (угоди про розділ продукції) забирає собі видобуту на шельфі нафту, а ми — на умовах УРП заберемо видобутий спільно газ", - пропонує Дубина.

На його думку, українську сторону в такому договорі повинен представляти виключно "Нафтогаз України".

При цьому Олег Дубина відзначив, що видобуток нафти в Україні "Нафтогазу" на сьогоднішній день невигідний.

"Сьогодні в Україні вся нафта — комерційна. А видобувати нафту, не знаючи, де її перероблятимеш, і при цьому будеш так обкладений митами, якщо захочеш її експортувати, — собі дорожче. У наших умовах для НАК це не бізнес. Тому я й кажу про газ", — пояснив він.

Сьогоднішню ситуацію навколо української ділянки чорноморського шельфу Дубина назвав "дуже заполітизованою".

"Але в результаті всього залишається проблема: мало де у світі таку величезну територію шельфу (майже 13 тис. квадратних кілометрів) віддають в одні руки, тобто одній компанії. Хай вибачать мене політики, але по суті ситуація виглядає так: ми продали великому спекулянту занадто великий шматок", — відзначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування