Затулін домагається відмови від "чорних списків", застерігаючи людей Ющенка?

Понеділок, 7 липня 2008, 09:41

Депутат Державної Думи Росії Костянтин Затулін не розуміє прискіпливого ставлення до себе з боку Служби безпеки України.

Так, СБУ зробила йому попередження з приводу заяв, які пролунали в суботу в Одесі на засіданні міжпарламентської групи Росії та України, сказав Затулін на прес конференції в Одесі в неділю, повідомляє Радіо "Свобода".

Затулін заявив, що Служба безпеки України жодного дня не залишає його "без уваги". "Я не розумію, чому я є приводом для такої уваги з їхнього боку. Я їм про це сказав", - сказав російський депутат.

Він не уточнював, які саме його висловлювання викликали таку реакцію СБУ. За його словами, це попередження, "певно, є частиною тієї атмосфери, яка створюється навколо діяльності міжпарламентської групи України і Росії".

Останні події

У суботу в перебігу засідання групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків із Росією і групи Держдуми зі зв’язків із парламентом України в Одесі стало відомо, що СБУ винесла Затуліну офіційне попередження через його антиукраїнські заяви.

За словами представника СБУ, деякі висловлювання Затуліна мають ознаки злочину, передбаченого статтями 109 і 110 Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну або зміну конституційного ладу, або на захоплення державної влади; зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України). Але й СБУ не поінформувала, про які саме висловлювання російського діяча йдеться.

За інформацією Радіо "Свобода", Затулін пообіцяв надалі утримуватися від подібних заяв.

Водночас, сайт "Взгляд из Одессы" повідомляє, що Затулін в Одесі у неділю виступив за негайну відмову від практики введення заборони на в'їзд в Україну окремих російських політиків.

"Мер Москви Юрій Лужков 11 травня, після того як його довели до сказу причіпками, попередженнями, ультиматумами з боку Служби Безпеки України, тієї структури на утримання якої Україна виділяє менше, ніж місто Москва на туалетний папір протягом місяця, висловився в Севастополі. Йому заборонили в'їзд", - сказав Затулін.

"Має бути принцип. Ми відмовляємося від того, що беремо на себе сміливість судити людей без суду і слідства, як це було в 1937 році, або ми надаємо це органам правосуддя. Вони нехай розбираються, вислухують різні сторони на процесі за участю адвокатів, а далі приймають рішення. От що ми вимагаємо", - заявив депутат.

На думку Затуліна, ця позиція російської сторони "викликає дуже сильний опір з боку нинішнього Міністерства закордонних справ України і низки політичних сил".

Він висловив думку, що Росія "у відповідь на заборону на в'їзд із боку України може заборонити усім хто піднімає питання про реабілітацію пособників фашистів в'їзд на територію Російської Федерації". "Боюся, що добра частина уряду України і деяких людей з оточення президента України стануть нев'їздними в Росію. І що тоді буде? Ми змушені підтримувати відносини з тими хто є", - сказав Затулін.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...