Медведька "спіймали" на узурпації повноважень і порушенні Конституції

Понеділок, 4 серпня 2008, 10:54

Українська Гельсінська спілка з прав людини вважає неприйнятним, що посаду генпрокурора в Україні обіймає людина, яка "демонструє відверту зневагу до загальновизнаних принципів міжнародного права та основоположних прав людини".

Про це йдеться у заяві спілки у відповідь на офіційну заяву з Генпрокуратури з приводу видачі Олега Кузнєцова, який був визнаний біженцем українськими органами влади.

На думку УГС, Олександр Медведько "офіційно не визнає Конституцію України, Кримінальний кодекс України, Конвенцію про біженців законодавством, яким має керуватися прокуратура України".

Крім того, у Гельсінській спілці заявляють, що Медведько "узурпує повноваження, надані виключно суду, і переступає через судові рішення, які йому не подобаються", "вважає за можливе публічно називати людину злочинцем без вироку суду, а також "протягом двох тижнів застосувати два протилежних тлумачення закону до однієї і тієї ж справи".

"УГСПЛ підтримує свої вимоги, заявлені у відкритому зверненні від 30 липня 2008 року, і очікує на реакцію президента та Верховної Ради на брутальне порушення закону генеральним прокурором", - йдеться у заяві.

За словами членів організації, аргументи, які наводить ГПУ на виправдання видачі Росії Кузнєцова, "викликають стурбованість щодо стану правосвідомості генерального прокурора, на якого Конституцією покладено організацію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами".

На думку представників спілки, посилання Медведька на будь-які обставини, пов'язані з обвинуваченнями біженця у країні походження, "не мають жодного значення для правової оцінки видачі біженця, замінюють правові аргументи міркуваннями доцільності і призначені лише для того, щоб відволікти увагу громадськості від брутального порушення закону генеральним прокурором".

"Ми глибоко занепокоєні тим, що на виправдання своїх дій генеральний прокурор наводить доводи, які стосуються законності надання статусу біженця", - йдеться у заяві.

"Ми також із подивом відзначаємо, що заява офіційно називає виданого біженця злочинцем, хоча ще не було справедливого судового розгляду обвинувачень проти нього", - додають у спілці.

Як відомо, раніше Українська гельсінська спілка зверталася до президента та Верховної Ради з вимогою звільнити Медведька у зв’язку з видачею Кузнєцова. Таку ж вимогу висунули і харківські правозахисники.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування