Екологи: стихію посилили вирубка лісів і вивіз гравію з рік

Понеділок, 4 серпня 2008, 15:50

Основною причиною стихійного лиха на заході України, на думку екологів, є відсутність в Україні зваженої екологічної політики.

Про це заявив голова Національного екологічного центру Ігор Сіренко в ході "круглого столу" у понеділок, повідомляє Ліга.net.

За словами Сіренка, події на заході України мають комплексні і глибинні причини.

У першу чергу, це є наслідком відсутності в Україні відповідної екологічної політики, а також постійного порушення принципів і основ збалансованого розвитку, якої Україна пообіцяла дотримуватися міжнародному співтовариству.

Сіренко зазначив, що ухвалені природоохоронні програми належним чином не виконуються і недостатньо фінансуються.

Другою причиною, на думку еколога, є тотальне недотримання норм природоохоронного законодавства України і її міжнародних зобов'язань у цій сфері.

Також в Україні відсутня персональна відповідальність за рішення, що мають негативні для суспільства і навколишнього середовища наслідки.

Ще однією причиною, сказав Сіренко, є тривала криза управління, як у природоохоронному середовищі, так і в сфері прогнозування і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Він зазначив, що відповідні міністерства й інші органи влади є інституційно слабкими, а також мають незважену кадрову політику і систему підготовки фахівців.

За словами експертів, неконтрольовані суцільні вирубки лісів у карпатському регіоні, вивіз гравію з рік додатково підсилили катастрофічну повінь у липні поточного року.

"Проблема не в самих опадах, а в тому, що Україна виявилася до них повністю не готова", - сказав Сіренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News