Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вмираючі села хочуть знову заселити

Вівторок, 5 серпня 2008, 08:37

Держкомітет з земельних ресурсів збирає інформацію про покинуті населені пункти, щоб повторно роздати землю в сільській місцевості всім охочим переїхати з мегаполісів.

Про це у вівторок повідомляє Німецька хвиля.

Водночас аналітики скептично ставляться до ініціативи Держкомзему із повторного заселення покинутих місць. Щоб бути привабливою для переселення людей, місцевість повинна мати хоча б елементарну інфраструктуру.

Це є основною передумовою повернення у вимираючі села життя, вважає експерт комісії "Блакитна стрічка" програми розвитку ООН Микола Кобець.

"Розвиток сільської місцевості - це й шляхи, школи, просвіта, Інтернет. А що, хтось дає на це гроші? Однією землею туди людей не заманиш. Соціальна інфраструктура ніяка. Ну, хто ж туди поїде!? Дадуть вони землю. Та я і так маю право на ту землю", - сказав він.

Закон передбачає, що кожен громадянин України має право на безкоштовне отримання 25 соток землі у будь-якій місцевості для індивідуального будівництва, констатує Кобець.

Але, за його словами, здебільшого люди обирають зону лісостепу, поближче до великих міст, тому найближчим часом на заселення степової України годі й сподіватися.

Також, на переконання експерта ООН, переселення з мегаполісів у вимираючі села неможливе через відсутність вільних земельних паїв для обробки, аби людина могла заробляти на життя.

Щороку з мапи України зникають до 10 сіл, додає радіо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...