Росія готує нову "дипломатичну зброю"?

Середа, 6 серпня 2008, 07:56

Росія домовляється про спільну аграрну політику з Україною.

Про це повідомив міністр сільського господарства Росії Олексій Гордєєв, передає Радіо "Свобода".

За словами Гордєєва, сторони обговорюють, як координувати політику на ринках третіх держав, зокрема, стосовно зерна, цукру і м’ясної продукції.

Так міністр звітував прем’єру Росії Володимиру Путіну про результати переговорів із українськими урядовцями, включно з прем’єром Юлією Тимошенко, які відбулися у Дніпропетровську.

Ця заява пролунала у той час, як на Заході гостро критикують аграрну політику самої Росії, а саме її плани створити державну компанію з продажу зерна, яка контролюватиме близько половини експорту збіжжя, зазначає радіо.

На думку британської газети "Financial Times", є загроза, що "Москва хоче перетворити продовольство на "дипломатичну зброю", так само, як "Газпром" маніпулює постачанням газу".

Тим часом, президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісіца сумнівається, що Україна зможе координувати зернову політику з Росією.

"В Україні з великої п’ятірки зернотрейдерів лише одна компанія українська, всі інші - транснаціональні, і вплив на них уряд має досить незначний. В Росії ж навпаки; те саме стосується і Казахстану", - сказав експерт Радіо "Свобода".

Лісіца також має застереження щодо перспектив спільної політики з продажу цукру. За його словами, в Україні в цьому році зменшилися посіви під цукровий буряк, і тому виробництво цукру впаде.

"Я думаю, що мова піде про забезпечення внутрішнього ринку цукром, а не про те, щоб його кудись експортувати", - вважає експерт.

Натомість, на думку президента Українського клубу аграрного бізнесу, координація з Росією корисна в тому разі, якщо міністри сільського господарства двох держав знайшли спільну мову щодо поставок української м’ясомолочної продукції до Росії.

Наразі Росія має претензії до якості українських товарів, і тому російські інспектори оцінюють кожне підприємство, перед тим як давати дозвіл на імпорт його продукції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування