Французькі депутати подадуть Жванії руку допомоги? Сталась маленька "помилка"

Четвер, 7 серпня 2008, 11:19

Депутат Національної асамблеї Республіки Франція, екс-глава групи україно-французької дружби Тьєррі Маріані обіцяє допомогти депутату Верховної Ради Давиду Жванії ("НУ-НС") зустрітися з французькими парламентарями.

"Якщо ви бажаєте в найближчі тижні зустрітися з французькими парламентарями, я, звісно, допоможу вам контактами", - говориться в листі Маріані, адресованому Жванії, копією якого володіє "Комерсант-Україна".

Як відомо, на початку тижня Жванія звернувся до парламентів низки європейських країн, у тому числі і Франції, із проханням надати йому можливість заявити з їхніх трибун про політичне переслідування його в Україні.

"Швидше за все, поїздка Давида Важаєвича (Жванії) у Францію відбудеться у вересні, коли депутати повернуться з відпусток", - розповів газеті один із захисників Жванії, депутат Верховної Ради Геннадій Москаль.

Тим часом, в Україні продовжується розгляд справи про громадянство Жванії й обставини його отримання.

У середу Апеляційний суд Києва скасував рішення Подільського райсуду, який визнав законним постанову Генпрокуратури про порушення у відношенні Жванії кримінальної справи за фактом підробки документів і спрямував його скаргу на незаконність порушення справи на повторний розгляд у Подільський райсуд.

Сам Жванія на засідання Апеляційного суду Києва в середу не з'явився.

Між тим, адвокат Паризького суду Жан Мартен, який виступає тепер захисником українського депутата, зазначив на початку засідання: "У мене вже готовий проект позову пана Жванії до Європейського суду з прав людини, і якщо сьогодні український суд не захоче взяти до відома додаткові докази мого клієнта, я доповню позов новим фактом".

Новим доказом невинуватості Жванії, про який говорив Мартен, виявилася заява колишнього адвоката Жванії Ігоря Кернеца.

"Складаючи довідку про те, з якого часу Давид Жванія проживає на території України, замість 1991 року я помилково записав 1996 рік", - процитував зазначений документ адвокат Валерій Коновалов.

"Протестую, приводом для порушення кримінальної справи стала заява секретаріату президента (про порушення процедури одержання громадянства)", - заявив на це представник Генпрокуратури Петро Волонець.

Вести аудіо- і відеозапис засідання колегія суддів апеляційного суду під головуванням судді Олександра Журавеля журналістам заборонила.

Москалю було відмовлено в праві представляти інтереси Жванії, тому що, за словами голови суддівської колегії, "народний депутат не може суміщати свою роботу з адвокатською практикою – у цьому можна побачити ознаки корупції".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування