Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Претензії Семенюк скоро розгляне "арбітр". Щоб зняти її?

П'ятниця, 8 серпня 2008, 12:48

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації на найближчому засіданні розгляне претензії Фонду держмайна до компанії ArcelorMittal, яка приватизувала у 2005 році найбільший в Україні меткомбінат "Криворіжсталь" (зараз "АрселорМіттал-Кривий Ріг").

"Інвестор не повинен страждати від політичних дій", - заявив народний депутат Валерій Писаренко (БЮТ), пише "Комерсант-Україна".

"Комісія стане в цьому питанні арбітром, вивівши його з політичних рамок в економічну площину з урахуванням інтересів і держави, і інвестора", - додав він.

Останні події

У середині липня ФДМ оголосив про намір у судовому порядку розірвати угоду з ArcelorMittal про купівлю "Криворіжсталі" через невиконання інвестором чотирьох пунктів угоди купівлі-продажу "Криворіжсталі". Відомство підготувало позов і звернулося до Кабміну з проханням виділити 72,7 млн грн для внесення реєстраційного збору при його подачі в Міжнародний комерційний арбітражний суд.

У відповідь прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що, за її даними, ArcelorMittal виконує усі умови угоди, і назвала заяви ФДМ провокаційними.

"Ми дамо свою оцінку того, наскільки претензії ФДМ відповідають дійсності, після аналізу результатів перевірки виконання компанією своїх інвестзобов’язань. Але поки віри в те, про що говорить голова ФДМ, мало", - сказала член комісії з питань приватизації Ксенія Ляпіна (НУНС).

Якщо перестороги членів комісії підтвердяться, вони вправі звернутися до уряду і Ради національної безпеки й оборони з рекомендацією змінити голову ФДМ, додає депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

"Це може стати підставою для висловлення недовіри пані Семенюк-Самсоненко з боку уряду і, отже, внесення в парламент законопроекту про її звільнення", - погоджується депутат Олег Зарубінський (блок Литвина).

На думку голови правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, якщо в парламенті буде поставлено питання про зміну голови ФДМ, прогнозувати результат голосування важко.

"Багато чого буде залежати від внутрішньопарламентської кон'юнктури. Питання зміни голови фонду може стати предметом торгу між фракціями в ході переговорів із більш принципових питань – таких як конституційна реформа і поправки до держбюджету", - вважає він.

Як відомо, на початку червня коаліція домовилася про голосування за зняття з посади голови ФДМ Валентини Семенюк-Самсоненко. Але "регіонали" заявили, що при розгляді даного питання голова фонду має бути присутня у залі парламенту. У той час Семенюк, за її твердженням, знаходилася на лікарняному.

Сама Семенюк у четвер заявила "Комерсанту", що "розгляд питання виконання інвестзобов’язань – право членів комісії", відмовившись від більш докладних коментарів. Не стали коментувати ситуацію й у прес-службі "АрселорМіттал-Кривий Ріг".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування