Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Колізію довкола виборів на крісло Ющенка може вирішити тільки КС?

П'ятниця, 8 серпня 2008, 13:35

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що дату проведення чергових виборів президента повинен визначити Конституційний Суд.

"Конституційний Суд - це єдиний орган конституційної юрисдикції, що здійснює офіційне тлумачення, як Конституції, так і законів України", - зазначив він у коментарі журналістам.

"Тільки він може розтлумачити, що малося на увазі, і як відраховувати терміни, визначені в Конституції для призначення виборів президента України", - додав Магера.

При цьому він зауважив, що призначати вибори глави держави має право лише Верховна Рада, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Щойно буде постанова Верховної Ради з цього приводу, Центральна виборча комісія прийме цю постанову до виконання і буде здійснювати організаційні заходи щодо підготовки до виборів", - сказав Магера.

При цьому він зазначив, що вважає за доцільне проведення чергових виборів глави держави в терміни, що передбачені в нинішній редакції Основного закону, а не в останню неділю жовтня 5-го року повноважень президента.

"На моє глибоке переконання, вибори повинні відбутися в останню неділю останнього місяця 5-го року повноважень президента України", - сказав Магера.

У результаті внесення змін у Конституцію в 2004 році виникла колізія відносно дати проведення чергових виборів глави держави.

Відповідні зміни встановили, що вибори проводяться в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень президента і набрали чинності з 1 січня 2006 року, тобто вже після обрання президентом нинішнього глави держави Віктора Ющенка.

При цьому на момент обрання Ющенка діяла норма, відповідно до якої вибори президента проводилися в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень.

Нинішній президент Віктор Ющенко приступив до обов'язків 23 січня 2005 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування