У Тимошенко звинувачують секретаріат Ющенка в лобіюванні інтересів "Привата"

Понеділок, 1 вересня 2008, 16:35

Депутат від БЮТ Сергій Пашинський стверджує, що секретаріат президента лобіює передачу нафтопроводу Одеса-Броди під контроль групи "Приват".

Відповідаючи в інтерв'ю газеті "Дело" на питання про те, чи відомо йому з яким постачальником у НПК "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття" підписані, як вони заявляли, контракти на постачання 5 млн. т нафти щорічно нафтопроводом Одеса-Броди, він відповів: "Ні у мене, ні в уряду немає такої інформації".

"Каспійську нафту добувають Shevron (США), British Petroleum (Великобританія), SOCAR (Азербайджан) і Kazahoil (Казахстан). Більше ніхто. Нехай у секретаріаті президента, який лобіює передачу Одеса-Броди "Привату", дадуть відповідь, яка з цих компаній заповнить трубу? Якщо в "Галичини" і "Нафтохіміка Прикарпаття" є підписані угоди – нехай їх покажуть, і всі питання одразу будуть зняті. Але в це важко віриться. Адже фахівці єдині в думці: до 2010 року надлишкової нафти на Кавказі не буде!", - сказав Пашинський.

За його словами, Кабмін виступив проти підписання контракту на транспортування нафти трубопроводом Одеса-Броди в аверсному режимі, насамперед, тому, що "замовником транспортування нафти в угоді виступала компанія Milbert Ventures, зареєстрована на Британських Віргінських островах". "В уряді про це дізналися за добу до підписання контракту. При тому, що він мав даватися на узгодження Кабміну. Виникає питання: якщо нафта мала постачатися для "Галичини" і "Нафтохіміка", чому вони самі не виступили замовниками?", - сказав Пашинський.

"За нашою інформацією, ці угоди розроблялися на Банковій і там же мали підписуватися. Якби це відбулося, ми б могли років на 20 забути про Одеса - Броди. Адже хоч формально контракт підписується на 2 роки, у документі передбачене першочергове право замовника на пролонгацію угоди. При цьому змінити замовника, якщо виконавцю (держкомпанія "Укртранснафта") запропонують більш вигідні умови, можна тільки з письмової згоди Milbert Ventures", - заявив він.

"Зараз секретаріат президента ніби пішов на поступки уряду, запропонувавши, щоб замість офшорної компанії замовником виступила "Укрнафта" (50%+1 акція підприємства належить "Нафтогазу", 42% - групі "Приват"). Я ще не бачив проекту угоди з цією компанією. Однак можу припускати, що в ньому змінилася тільки назва замовника. А зміст залишився той же – передати Одеса-Броди в руки Коломойського", - вважає Пашинський.

За його словами, "є підозра, що Коломойський хоче взяти під контроль основні активи в нафтовидобувній і переробній галузях, щоб потім їх вигідно продати – адже фактично отримати контроль над угодою на транспортування нафти Одес-Броди – це все одно, що купити трубопровід".

"За непідтвердженою інформацією, "Приват" уже веде відповідні переговори з Олегом Дерипаскою. У російських руках і Одеса-Броди заграє новими фарбами", - сказав Пашинський.

"Крім того, нехай секретаріат президента відповість на запитання: куди подінеться 400 тисяч тонн технологічної нафти марки Urals, що зараз знаходиться в трубі? Зараз її сукупна вартість – 280 млн дол. Президент неодноразово заявляв, що необхідно взяти кредити, щоб закачати в Одеса-Броди каспійську технологічну нафту. Але куди дінеться та нафта, що вже є? Кому і за якою ціною вона дістанеться? Адже в 2003 році, коли її закачували, балансова вартість була в 10 разів менша", - додав він.

За його словами, щоб підписати угоду про транспортування нафти в аверсному режимі в обхід Кабміну, "секретаріат президента розробляє одразу кілька варіантів, аж до відставки Тимошенко". "Звідси й звинувачення Банкової в державній зраді прем'єра. Але, по-моєму, це все димова завіса, єдина мета якої – сховати банальну корупцію", - сказав Пашинський.

Він також підкреслив: "Ми не проти аверсного використання. Ми проти кримінальних, корупційних схем. Однозначно, з появою необхідних ресурсів у каспійській нафті нафтопровід Одеса-Броди буде працювати в аверсному режимі".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування