Грузія зізналася у використанні касетних бомб, а Росія відхрещується

Понеділок, 1 вересня 2008, 17:34

Грузинські військові використовували касетні боєприпаси під час атаки в Південній Осетії, стверджують у міжнародній правозахисній організації "Human Rights Watch".

Про це заявила представник відомої міжнародної правозахисної організації Бонні Дочерті, яка спеціалізується на питаннях, пов'язаних із озброєнням, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Минулого вік-енду Грузія заявила "Human Rights Watch", що використовувала касетні боєприпаси в кількох районах", - сказала вона в понеділок.

Дочерті відзначила, що, за оцінкою "Human Rights Watch", російська сторона теж застосовувала касетні боєприпаси.

"Росія спростовує ці дані, але ми маємо у своєму розпорядженні незаперечні докази, що вона в декількох зонах застосовувала касетні бомби", - заявила Дочерті.

За її словами, у результаті застосування касетних боєприпасів "мінімум 14 мирних жителів загинули, тисячі поранені". При цьому вона визнала, що неясно, яка зі сторін винна в загибелі цих людей.

Касетні боєприпаси складаються з кількох десятків бойових елементів, що перед підривом розсіюються в повітрі для забезпечення більшої площі ураження особового складу і техніки.

Касетні бомби і снаряди небезпечні тим, що частина елементів не вибухає при застосуванні боєприпасів, а фактично перетворюється на міни, залишаючись на поверхні землі, що призводить до загибелі і поранень серед мирного населення.

За даними ООН, найчастіше від мін, що були упаковані в касетні бомби і не розірвалися, страждають мирні жителі й особливо діти, повідомляє "Газета.ру".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування