Українські олігархи за літо збідніли

Вівторок, 2 вересня 2008, 13:19

Українські олігархи почали стрімко бідніти: за три літніх місяці власники п'яти найбільших бізнесів-груп України втратили майже 55 млрд. грн.

Як пише газета "Дело", найбільш невдалим літо 2008 року стало для Рината Ахметова, статок якого за червень-серпень зменшився на 27 млрд. грн. – на стільки скоротилася ринкова вартість підконтрольних йому активів.

Видання пояснює, що підприємства Ахметова найбільш широко представлені на основній українській біржі – ПФТС. Лістинг на цьому майданчику мають 17 компаній, які цілком або частково належать Ахметову. Сумарна ринкова вартість цих компаній на початок літа складала 76 млрд. грн. За три літніх місяці цей показник скоротився на 35,7%, або 27 млрд. грн. – до 49 млрд.

Найбільшого здешевлення зазнав завод "Азовсталь" – його акції за літо знизилися в ціні майже удвічі, зменшивши ринкову вартість підприємства на 11 млрд грн. Ще 6,7 млрд. грн. бізнесмен втратив на Північному гірничо-збагачувальному комбінаті, акції якого знецінилися майже на 35%.

У той же час, утрати 34-річного Костянтина Жеваго склали 10,9 млрд. грн., або 40,1% від усього, що було нажито до початку літа.

При цьому втрати, понесені бізнесменом, набагато реальніші, ніж в інших українських олігархів. Справа в тому, що Жеваго – єдиний із найвищого ешелону наших підприємців, хто встиг провести повноцінне IPO на провідній світовій біржі (компанія Ferrexpo Plc., Лондон, 2007 рік). Здешевлення за літні місяці на 37% акцій саме цієї компанії на Лондонській фондовій біржі коштувало цьому бізнесмену 5,8 млрд. грн. (у перерахуванні з фунтів стерлінгів).

На третьому місці за величиною втрат – група "Приват", підконтрольна Ігорю Коломойскьому та Геннадію Боголюбову. Ринкова капіталізація їхніх українських активів знизилася майже на 6 млрд. грн. або 27,5%.

Ці бізнесмени поки що не були помічені у прояві інтересу до фондового ринку. Папери більшості підконтрольних їм підприємств, які котируються на ПФТС, - це низьколіквідні акції, торги з якими проходять украй рідко. Можливо, завдяки саме цьому акції декількох компаній "Привата" навіть виросли в ціні: "Дніпроазот" – на 15%, Запорізький завод феросплавів – на 10%.

Утім, подорожчання цих емітентів не змогло перекрити втрат навіть "Укрнафти", акції якої за літо впали у ціні на 45,5%, що обійшлося "Привату" у 2,8 млрд. грн.

Власники корпорації "ІСД" Сергій Тарута і Віталій Гайдук зубожіли на 5,5 млрд., або 40,2%. Найбільш чутливими до кризи на фондовому ринку виявилися акції шахти "Червоноармійська-Західна №1" – вони звалилися майже на 60%, що коштувало бізнесменам понад 3 млрд. грн. Значної втрати капіталізації "ІСД" завдало здешевлення майже на третину Алчевського меткомбінату (мінус 1,5 млрд. грн).

Активи Віктора Пінчука за літо збідніли на 4,7 млрд. грн. Більше інших подешевшав флагман "Інтерпайпу" – Нижньодніпровський трубопрокатний завод. Його ринкова вартість знизилася на 3 млрд. грн.

Як пише газета, "маленький, неліквідний і непрозорий український фондовий ринок переживає найбільш глибоке й затяжне падіння у своїй історії". Так, основний індикатор ринку акцій – індекс ПФТС – за літо впав на 41,4%, відкотившись до рівнів середини січня 2007 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News