Керченській затоці знову загрожує розлив мазуту

Вівторок, 2 вересня 2008, 17:07

Координаційна рада громадських екологічних організацій Криму заявляє про загрозу повторного забруднення Керченської протоки мазутом, викинутим на острів Коса Тузла після аварії кораблів у Чорному морі в листопаді минулого року.

Про це на прес-конференції в Сімферополі заявив голова координаційної ради Віктор Тарасенко, повідомляють Українські новини.

З його слів, мазут, викинутий у море після катастрофи суден, досі не прибрано з Тузли.

"Днями я відвідав Тузлу із групою кримських учених і переконався, що всі внутрішні озера острова - близько 20% його площі - забруднені мазутом, що перебуває у всіх зниженнях рельєфу, як у відкритому вигляді, так і під невеликим 10-15-сантиметровим шаром піску",- сказав він.

Зі слів еколога, південно-східна частина Тузли активно розмивається потужною течією і через сильні шторми порушено цілісність залізобетонного зміцнення острова.

Тарасенко зазначив, що зміцнюючі споруди острова потребують серйозної реконструкції.
"У разі руйнування острова й прориву морських хвиль у його внутрішній частині відбудеться вимивання кількох сотень тонн мазуту з подальшим повторним забрудненням Керченської протоки", - заявив Тарасенко.

Координаційна рада звернулася до президента Віктора Ющенка із проханням дати доручення Міністерству охорони навколишнього природного середовища підготувати й забезпечити фінансування програми завершення ліквідації наслідків аварії в Керченській протоці 11 листопада 2007 року.

Екологи зазначають, що програма повинна включати моніторинг ступеня залишкового забруднення території й акваторії Керченської протоки та заходи щодо зміцнення берега острова Тузла.

Як відомо, близько 10 000 м берегової лінії Арабатської Стрілки (Генічеський район Херсонської области) було забруднено мазутом через аварію 11 листопада 2007 танкера "Волгонефть-139" (прапор России) в Керченській протоці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування