Кириленко: у ВР створено прокремлівську більшість

Середа, 3 вересня 2008, 11:56

Лідер фракції "НУ-НС" В'ячеслав Кириленко констатує "створення прокремлівської більшості" в українському парламенті.

Про це він заявив на прес-конференції в середу.

За словами Кириленка, передумовами для створення такої більшості стала відмова БЮТ від злагодженої позиції коаліції щодо подій на Кавказі.

Також такими передумовами стали голосування за чотири законопроекти, "які розблоковують процедуру імпічменту, відбирають конституційні повноваження президента і закладають далекосяжні можливості для усунення президента як представника українських національних інтересів від влади в Україні уже в парламенті цього скликання".

"Перший закон щодо подолання вето на закон про ТСК ніколи БЮТ не був потрібен, оскільки створювалися ТСК і вони діяли", - заявив Кириленко.

"І тільки тепер, коли необхідно розпочати процедуру імпічменту, "регіонали", БЮТ і комуністи подолали вето. І у них немає інших намірів, окрім як розпочати розслідування діяльності президента", - додав лідер "НУ-НС".

Коментуючи голосування за зміни до закону про Кабінету міністрів, Кириленко сказав, що це зроблено "не для того, щоб зробити владу ефективною, а для того, щоб відібрати повноваження президента в оборонній та зовнішньополітичній сфері, чого вимагає від деяких політичних сил Кремль".

"Вся діяльність президента Ющенка в зовнішньополітичній сфері та оборонній сфері тепер не влаштовує Москву", - наголосив лідер "НУ-НС".

На переконання Кириленка, президент є не персоналією, а інститутом влади, але незалежно від його прізвища, законом про Кабінет міністрів у нього відбираються дані повноваження.

Також, за словами депутата, зміни до закону про СБУ "скеровані на ту саму справу – забезпечення впливу Кремля і його нової прокремлівської більшості на процеси, які відбуваються в Україні, через спецслужби".

"Закон передбачає, що якщо парламент не підтримає думку президента щодо кандидатури глави СБУ, то парламент має можливість внести кандидатуру в. о. глави СБУ і таким чином конституційні повноваження щодо внесення цієї кандидатури від президента в неконституційній спосіб передаються Верховній Раді. От вам і повний контролю над цим інститутом влади", - наголосив Кириленко.

Лідер "НУ-НС" назвав усі ухвалені закони "ланками одного ланцюга", спрямованого на посилення впливу РФ на українські політичні процеси.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування