В СБУ звинувачують Раду в порушенні Конституції

Середа, 3 вересня 2008, 12:07

Ухвалений депутатами у вівторок законопроект про СБУ "суперечить Конституції України, іншим законодавчим актам і концептуальним документам у сфері національної безпеки".

Про це заявила УП прес-секретар в.о. голови СБУ Марина Остапенко.

Вона нагадала, що згідно з пп. 1, 17 ч. 1 ст. 106 Конституції, саме президент забезпечує державну незалежність та національну безпеку, призначає та звільняє з посад вище командування Збройних сил України, інших військових формувань, здійснює керівництво у сферах національної безпеки і оборони.

Крім того, питання призначення на посаду та звільнення з посади за поданням президента голови СБУ вже визначено пунктом 12-1 ч. 1 ст. 85 КУ, яка є законом прямої дії та не потребує додаткового врегулювання на законодавчому рівні.

Ч.2 ст 13 Закону України "Про СБУ" визначено, що голова СБУ призначається ВР України за поданням Президента України.

Ч. 3 цієї ж статті передбачено, що заступники голови СБУ призначаються за його поданням президентом, що прямо випливає із визначених Конституцією повноважень глави держави.

"Питання призначення особи, яка виконує обов'язки Голови СБУ, та визначення її повноважень взагалі не потребують законодавчого врегулювання. Автори документу фактично втрутилися у сферу повноважень Глави держави, запропонувавши обмежити його конституційні права", - зазначила Остапенко.

"Запропонований порядок визначення організаційної структури Служби безпеки та функціонування АТЦ при СБУ не узгоджується з конституційними положеннями і виходить за межі повноважень уряду України. Крім того, слід зауважити, що СБУ не є центральним органом виконавчої влади", - додала вона.

Остапенко відзначила, що проект ухваленого закону не був узгоджений ані з фахівцями СБУ, ані погоджений у відповідних комітетах, а винесений на партійних зборах і має на меті дестабілізувати і так складну ситуацію.

"Суб'єктами законодавчої ініціативи не враховано рішення РНБО щодо Концепції реформування СБУ, затвердженої указом президента від 20 березня 2008 р та Концепції реформування кримінальної юстиції України, затвердженої Указом Президента від 8. квітня 2008 р. Активну участь у підготовці зазначених програмних документів, які пройшли міжнародні правові експертизи, узято народними депутатами України", - нагадала вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування