Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не виключає жодного з варіантів розвитку подій - Оніщук

Четвер, 4 вересня 2008, 12:40

Міністр юстиції Микола Оніщук підкреслює, що у президента є право, у випадку розпаду чинної коаліції і не створення нової в 30-денний термін, достроково припинити повноваження парламенту, але він може цим правом і не скористатися.

"Протягом 30-денного терміну, передбаченого Конституцією з моменту, коли глава Верховної Ради офіційно оголосить про припинення діяльності коаліції, президент України отримає право – підкреслюю, право, тобто як можливість – достроково припинити повноваження парламенту і призначити позачергові вибори. Але він може цим правом і не скористатися", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

Говорячи про подальший розвиток подій, Оніщук зазначив, що рішення фракції "НУ-НС" про вихід зі складу коаліції вже набуло офіційного характеру, тому що фракції БЮТ спрямовано офіційне повідомлення про це рішення. За регламентом коаліції, БЮТ має 10 днів "на вирішення питання про існування коаліції".

"Теоретично йдеться про те, що протягом цього часу до складу коаліції може увійти кожна з парламентських фракцій або усі фракції, за умови що загальне число депутатів, які складають коаліцію, буде не менше 226", - зазначив Оніщук.

"Але не можна також виключати, хоча це тільки припущення, що і фракція "НУ-НС" може ухвалити інше рішення і повернутися в коаліцію. Ще раз звертаю увагу на те, що це скоріше чисто правова можливість – я не беруся стверджувати про реальну можливість цієї ситуації", - підкреслив міністр, обраний за квотою "НУ-НС".

У цілому Оніщук бачить чотири сценарії подальшого розвитку подій у ВР.

"Я б назвав їх так: "поганий мир", "інша коаліція", "перевибори" і четвертий сценарій, коли парламент існує формально, без коаліції, і працює в режимі ситуативної більшості. Це відповідає положенням Конституції, беручи до уваги те, що припинення діяльності коаліції, якщо воно не спричинило собою призначення дострокових виборів, не спричиняє відставку уряду", - сказав він.

"У всіх випадках, крім проведення нових виборів, діє уряд тієї коаліції, яка була створена за підсумками виборів 2007 року", - додав міністр.

Він також зазначив, що "якщо не буде відставки уряду або висловлення йому вотуму недовіри, якщо не буде заяви прем'єр-міністра про свою відставку, такий уряд буде діяти до формування нового; зрозуміло, не виключені як відставки окремих міністрів, так і призначення нових".

На запитання чи можливо це зробити "силами ситуативної, юридично незакріпленої більшості", Оніщук відповів: "Так, насправді Конституція, як і закон "Про Кабінет міністрів", не містить заборон або обмежень щодо цього".

Коментуючи те, що 3 вересня міністри від "НУ-НС" покинули засідання уряду, міністр юстиції сказав: "Питання подальшої участі членів уряду, призначених за квотою "НУ-НС", буде залежати від загальнополітичного розвитку подій у країні".

За словами Оніщука, "президент вважає, що не можна виключати жоден з існуючих варіантів (подальшого) розвитку подій".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...