Ющенко наказав Тимошенко негайно врятувати "Нафтогаз" від дефолту

Четвер, 4 вересня 2008, 17:50

Президент Віктор Ющенко наполягає на тому, щоб уряд невідкладно розглянув фінансовий стан НАК "Нафтогаз України" для повного збалансування фінансових потоків компанії вже у IV кварталі 2008 року.

На цьому Ющенко наголосив у листі до прем'єра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба президента.

Йдеться зокрема про збалансування фінансових потоків НАК шляхом додаткового фінансування з держбюджету та забезпечення надання компанії державних гарантій для здійснення додаткових запозичень з метою проведення своєчасних розрахунків за імпортований природний газ.

Ющенко наголосив, що майже жодне з положень постанову "Про затвердження фінансового плану та основних показників руху коштів НАК "Нафтогаз України" як окремої юридичної особи та внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів", яку ухвалив уряд, не виконується.

Реклама:

Внаслідок цього, за словами президента, прогноз дефіциту коштів НАК "Нафтогаз України" до кінця 2008 року становитиме 8,9 млрд. грн., а з урахуванням необхідності поповнення статутного фонду ДАТ "Чорноморнафтогаз" - 9,5 млрд. гривень.

На думку Ющенка, наявність цього дефіциту ставить під загрозу забезпечення створення ресурсу природного газу, достатнього для гарантування надійного забезпечення потреб вітчизняних споживачів в опалювальний сезон 2008-2009 років.

Крім того, не менше 1 млрд. грн. у цьому році має бути додатково спрямовано на виконання зобов'язань НАКу за кредитами, нагадав Ющенко.

ВІДЕО ДНЯ

"Відтак, НАК "Нафтогаз України" знову загрожує дефолт по своїх зобов'язаннях", - заявив він.

"На жаль, ставлення уряду до ситуації, що склалася на ринку природного газу, не дає змоги повно та своєчасно відреагувати на ці загрози, що негативно впливає на рівень енергетичної безпеки держави", - зазначається у листі президента.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування