Через розвал коаліції Україні дадуть гарбуза без європейської перспективи?

П'ятниця, 5 вересня 2008, 12:22

Останні події в Україні стали причиною того, що надання європейської перспективи новій посиленій угоді Україна-ЄС заблоковано.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю повідомив європейський дипломат, близький до переговорних кіл.

"Короткозорість ваших політиків дивує. Ще в середу позиції України були досить гарними для того, щоб у політичній частині угоди про асоціацію були прописані такі положення, як "на основі спільних цінностей і європейського вибору України" і "будуть відкриті". Але тепер вони викреслені, і записано "не передбачає майбутніх відносин", тобто назва "Про асоціацію" тепер не говорить про європейську перспективу Києва, не зобов'язує ні до чого. Позитивне формулювання було змінено на негативне", - сказав дипломат.

Він уточнив, що саме події середи (розвал демократичної коаліції) стали причиною того, що переговорні позиції України "різко погіршилися", а позиції групи країн - супротивників - "різко покращилися".

"У результаті одна країна - Нідерланди - заблокувала відкриття європейської перспективи для Києва, апелюючи саме до цих подій", - підкреслив співрозмовник.

"Мені важко говорити, але песимістичні очікування тих, хто реально підтримували Україну, стали ще песимістичнішими", - додав він.

Відповідаючи на питання про можливу зміну позиції, оскільки до самміту ще залишився певний час, дипломат висловив думку, що це практично неможливо.

"Як вчинить Україна у даній ситуації - погодиться з тим, що в неї немає європейської перспективи або відмовиться від такої угоди - тепер це тільки рішення Києва", - сказав він.

Саміт Україна-ЄС відбудеться 9 вересня в Евіані (Франція). 22 липня Рада Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ вирішила назвати нову угоду між Україною і ЄС угодою про асоціацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування