У ЄС сперечаються через Україну

Понеділок, 8 вересня 2008, 09:44

Країни Євросоюзу досі не мають спільної позиції стосовно України.

Попри кризу на Кавказі, не вдалося дійти згоди в цьому питанні й в Авіньйоні (Франція), де відбулася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС, повідомляє "Німецька хвиля".

На наданні Україні чіткої перспективи членства в Європейському союзі наполягають країни Балтії та східноєвропейські члени ЄС, передусім Польща.

"Найефективніша реакція на події на Кавказі – це підтримка про-європейських сил у наших східних сусідів", - заявив міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорскі під час неформальної зустрічі зі своїми колегами з інших країн ЄС.

Глава естонського зовнішньополітичного відомства Урмас Пает закликав своїх колег з Європейського союзу не поступатися перед критикою з боку Росії.

"Зараз вкрай важливо, щоб НАТО і ЄС надали якомога більшу підтримку Україні, Молдові та іншим державам, що бачать своє майбутнє як відкриті демократії. Нині це найкращі гарантії для таких держав", - заявив Пает.

Інші країни ЄС, зокрема Німеччина й Франція, продемонстрували в Авіньйоні стриманішу позицію: Україна ще не дозріла для перспективи членства.

Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер, звернув увагу на чергову політичну кризу в Києві і зауважив, що перед зближенням з ЄС Україні принаймні потрібно мати новий уряд.

Глава зовнішньополітичного відомства Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр вважає, що зараз доречно говорити лише про налагодження "більш насичених відносин".

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн запропонував відмовитися від визначення якихось конкретних дат на шляху зближення України з Євросоюзом.

"Я гадаю, що це не добре для суспільної думки ані в Україні, ані в ЄС, ані в НАТО. Говорити про 2011, 2014, 2020 або 2030 рік нічого не дасть. Набагато чеснішим буде, якщо ми істотно посилимо нашу співпрацю", - вважає Ассельборн.

Як відомо, 9 вересня в Евіані (Франція) відбудеться саміт ЄС-Україна. На ньому вперше планується підписати угоду про посилене партнерство.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування