Тимошенко не чіпає ЧФ РФ, щоб не створювати в Криму питань до території України

Понеділок, 8 вересня 2008, 13:59

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє про те, що ні за яких обставин не дозволить створити конфлікт довкола Чорноморського флоту РФ, який би став основою для "розгортання небажаних сценаріїв для цілісності території України".

Про це прем'єр сказала на прес-конференції, зачитавши і спростувавши всі звинувачення в державній зраді, висунуті на її адресу з боку секретаріату президента.

"Лідер БЮТ створює інституційні перешкоди для реалізації зовнішньополітичного курсу країни та захисту її національних інтересів", - зачитала Тимошенко одне із звинувачень.

"Так, усупереч рішенню РНБО прем'єр відмовляється підписати і оприлюднити ухвалені урядом постанови щодо правил перетину Чорноморським флотом РФ державного кордону України. Також прем'єр проігнорував рішення РНБО з цього питання", - додала вона.

У відповідь Тимошенко висловила переконання, що "зараз для того, щоб підійти до будь-яких претензій щодо території відносно Криму, потрібно просто мати там будь-яким чином створений конфлікт, який консолідує громадян Криму, дасть їм можливість і підстави відчувати себе войовничо налаштованими і довкола конфлікту щодо ЧФ РФ, і дасть підстави і далі розгортати там сценарії, що вкрай небезпечні для цілісності території України".

"Я ні за яких обставин, ні при яких тисках РНБО, ні при яких тисках президента не дам створити конфлікт довкола ЧФ РФ для того, щоб це стало основою для розгортання абсолютно небажаних сценаріїв для цілісності території України", - запевнила прем'єр.

"Мир, спокій, єдність територій України – це та головна цінність, з якою президент ще не встиг розправитися, як Бог з черепахою", - зауважила Тимошенко.

"І сьогоднішня позиція президента проти ЧФ РФ, агресивна, проти будь-якого спокою і миру проти сусідніх держав, на мій погляд, використовує абсолютно шкідливі тези і шкідливі публічні месиджи президента для єдності країни і цілісності, але як пояснюють президенту, можуть підвищувати його рейтинг на Заході України", - сказала прем'єр.

"Таким чином підвищувати рейтинг на Заході України, починаючи практично розхитування миру в Криму і країні як наслідок, я не буду співучасником такої політики. Хто б не писав до СБУ певних "телег" і не обвинувачував прем'єр-міністра у державній зраді. Моя позиція є виваженою і відповідає міжнародному праву", - додала вона.

Тимошенко нагадала, що існує угода про перебування ЧФ РФ в Криму до 2017 року і зауважила, що міждержавні угоди мають виконуватися обома сторонами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News