ЄС закликає Україну припинити чвари

Вівторок, 9 вересня 2008, 09:57

Перспективи членства в Євросоюзі на саміті Україна-ЄС у Парижі в вівторок, 9 вересня, Києву не дадуть, повідомляє Радіо "Свобода".

Напередодні саміту міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив сподівання, що "політичні лідери в Україні оберуть шлях, який поверне країну до можливості вести переговори" з ЄС.

Згадуючи про "політичні чвари останніх місяців" в Україні, він наголосив: "Це має змінитися, і, сподіваюся, шляхи до цього знайдуть".

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд теж заявив: "Очевидно, важливою відповідальністю українських керівників є те, щоб політичні суперечки не переросли в національний розкол".

У свою чергу, верховний уповноважений ЄС зі спільної зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана заявив, що за нинішнього становища в Україні саміт стає "важливішим, ніж будь-коли".

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вважає, що "політична бійка" між політичними силами в Києві "може наробити галасу, … але це і є демократія".

Більдт також підтвердив, що разом із іншими колегами з ЄС він хоче бачити Україну членом Європейського Союзу.

А от міністр закордонних справ Фінляндії Александер Стубб вважає, що давати Україні перспективи членства в ЄС зараз "було б занадто". "Треба робити по одному кроку за раз і бути дуже обережним", - сказав він.

Як нагадує радіо, раніше, у середу минулого тижня, країни Євросоюзу ніби остаточно погодилися, що майбутня угода між ЄС і Україною, яка, як очікувалося, буде підписана на саміті Україна-ЄС, дійсно матиме назву "Угода про асоціацію".

Сама по собі ця назва нічого не означає, але Київ дуже хотів саме такого формулювання, бо деякі з нинішніх кандидатів на вступ до ЄС готуються вступати до Євросоюзу через угоду з такою назвою, зазначає радіо.

Проект декларації саміту не містить згадок про "європейську перспективу" України. Київ сподівався, що в декларації будуть ці слова, бо саме вони мовою ЄС означають майбутнє членство.

ЄС готовий почати обговорювати умови, на яких можна було б вести переговори про безвізовий режим до країн Євросоюзу для громадян України колись у майбутньому.

Але і цей пункт не містить жодних зобов’язань, що ЄС надасть українцям цей безвізовий режим хоч колись, додає Радіо "Свобода".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування