Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко випередив попередників числом радників

Вівторок, 9 вересня 2008, 11:40

У президента Віктора Ющенка і глави його секретаріату Віктора Балоги працюють понад 30 радників.

Як пише газета "Дело", рекомендації гаранту Конституції на даний час дають 19 осіб. Четверо з них працюють на позаштатній основі, повідомили газеті в головній службі організаційного забезпечення секретаріату.

Уже на сьогодні Ющенко випередив усіх своїх попередників-президентів за кількістю "порадодавців". Із 2005 по 2008 рік популярну посаду приміряли на себе близько 80 осіб. Деякі навіть по два рази. Близько півсотні радників Віктора Ющенка за цей час отримували штатну посаду і повне забезпечення держслужбовця.

Левова частка таких призначень відбулася у 2005 році, коли одразу 45 "героїв" Майдану опинилися в числі консультантів президента. Серед них: Леонід Черновецький, Святослав Вакарчук, Олександр Третьяков і Борис Нємцов.

За спостереженням газети, "більш скромним" був екс-президент Леонід Кучма, який за 10 років президентства скористався послугами ледве більше 60 радників. А перший президент України Леонід Кравчук не зібрав навколо себе і 20 консультантів.

Довше за все посвідчення радника президента Ющенка носить колишній міністр навколишнього середовища Павло Ігнатенко – з вересня 2006 року. Саме він, будучи ще міністром екології, підписав угоду про розподіл продукції з розробки континентального шельфу Чорного моря з Vanco International.

Професійний іміджмейкер президента Ярослав Лесюк зберігає за собою посаду штатного радника теж із 2006 року. У 2004 році він був співавтором символіки "помаранчевої" революції, а у 2002 році створив низку гасел для блоку "Наша Україна": "Не словом, а ділом", "Бандитам – тюрми" та інші, нагадує видання.

Також серед радників-довгожителів – боксер Віталій Кличко й оперний співак Володимир Гришко. Вони, на думку газети, уособлюють особливе бачення президентом цієї посади. Часто місце радника Ющенка отримували люди-бренди, які не стільки консультували, скільки своїм ім'ям працювали на імідж президента.

Чин радника президента належить до 2-ої категорії посад у ієрархії держслужбовців, повідомив заступник глави СП Андрій Кислинський. На цьому ступені чиновникам можуть бути присвоєні 3-ій, 4-ий і 5-ий ранги (найвищий – 1-ий, найнижчий – 15-ий).

Високий статус дозволяє отримувати гарну зарплатню. Її сума у радника президента формується за рахунок посадового окладу, премій, доплати за ранг, надбавки за вислугу років та інших надбавок. У розпорядженні Кабміну "Про упорядкування структури й умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, прокуратури, судів та інших органів" зазначено, що оклад радника президента складає 2333 грн. на місяць.

Як підрахував один із представників СП, з урахуванням усіх додаткових нарахувань зарплата штатних радників президента може досягати 1500 дол. на місяць. Таким чином, загальний фонд заробітної плати штатних радників президента (усього 19 осіб) за рік може складати 300 тис. дол.

Крім того, як і всі держслужбовці, радники можуть бути забезпечені житлом, користуватися державним медобслуговуванням, отримувати матеріальну допомогу на оздоровлення і для вирішення соціально-побутових питань, їм гарантоване пенсійне забезпечення. Як відзначає СП, за вісьмома консультантами президента закріплені службові автомобілі. Позаштатні радники не отримують гроші за свою роботу. У той же час, кожен із них забезпечений робочим місцем у секретаріаті президента.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
Усі новини...