Українську угоду про асоціацію з ЄС відклали в довгий ящик

Вівторок, 9 вересня 2008, 17:32

Президент Віктор Ющенко сподівається, що нову угоду про асоціацію між Україною та ЄС буде підписано у другій половині 2009 року.

Про це він заявив під час спільної прес-конференції з президентом Франції Ніколя Саркозі та головою Єврокомісії Жозе Барозу.

"Сьогодні ми можемо констатувати про самі ключові домовленості нового документу. Він буде складатися з 4 розділів. Багато роботи в кожному розділі вже зроблено", - зазначив президент.

"Ми домовилися, що новий документ, що регулюватиме і визначатиме наші відносини на ближчу перспективу, отримає назву угоди про асоціацію", - повідомив Ющенко.

"Таким чином закладена у цій угоді філософія збігається з угодами про асоціацію з ЄС, які у 90-ті роки укладалися з такими країнами, що сьогодні увійшли до складу ЄС", - пояснив президент, додавши, що "нас тішить така амбіція і такий характер цієї угоди".

Ющенко зауважив, що динаміка спільної роботи над новим документом була виключно позитивна.

"Ми з оптимізмом оцінюємо досягнутий результат і перспективи підписання цього документу у 2009 році. Очевидно, орієнтовно у другій половині 2009 року", - додав президент.

Також, за його словами, було прийнято рішення "про початок роботи над створенням нового інструменту нашого співробітництва, який замінить собою план дій Україна-ЄС".

"Ми досягли політичної домовленості про започаткування експертного діалогу, який дозволить у перспективі скасувати візовий режим для громадян України", - продовжив президент.

"Ми домовилися про здійснення цілої низки практичних кроків, мета яких – поглиблення нашої економічної інтеграції з ЄС", - додав Ющенко.

Окремо президент звернув увагу на ще один вагомий, на його погляд, результат саміту Україна-ЄС: "У спільній заяві ЄС твердо заявив про цілковиту підтримку суверенітету і територіальної цілісності України".

"Ми вітаємо ті сигнали, що надіслані Україні ЄС. Вони надзвичайно обнадійливі, надзвичайно перспективні, вони стимулюють нас до виконання цілого масиву завдань, що стоять перед нашою державою", - закінчив Ющенко.

Як відомо, раніше підписати нову угоду з ЄС планувалося під час цього саміту, проте європейські дипломати останнім часом висловлювали думки про те, що в угоді не буде міститися жодних формулювань щодо європейської перспективи України.

Експерти пояснювали таку позицію ЄС з політичною ситуацією в Україні, зокрема, розвалом демократичної коаліції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News