Євродепутат радить українським політикам не вирішувати всі проблеми виборами

Середа, 1 жовтня 2008, 15:57

Ключовою темою засідання парламентського комітету Україна-ЄС за участі депутатів Європейського парламенту і Верховної Ради буде внутрішньополітична ситуація в Україні.

Про це в інтерв'ю українським журналістам напередодні засідання, що пройде 2-3 жовтня в Києві та Ялті, повідомив віце-президент Європарламенту Марек Сівець.

"Звичайно, буде багато питань про майбутній розвиток (ситуації в Україні). Усі говорять про дострокові вибори, звичайно, це буде ключовою темою нашої дискусії з українськими партнерами", - сказав він.

Віце-президент Європарламенту висловив впевненість, що вибори, як такі, не вирішують проблеми.

"Проблема повинна бути вирішена політиками, які були обрані народом. Це - месидж, який би я хотів передати моїм українським партнерам: не вірте, що нові вибори принесуть новий, кращий світ", - заявив Сівець.

Європарламентар також вважає, що проведення одночасних дострокових парламентських і президентських виборів також не вирішить проблеми.

"Основна проблема не в тому, хто - президент, хто - прем'єр-міністр. Основна проблема в розподілі повноважень між гілками влади, і жодні вибори не дадуть відповіді на це питання", - сказав він.

"Лідери великих партій повинні сказати: ми домовилися про правила, ми домовилися не для самих себе, але для країни і на роки. Якщо вони домовляться, вони можуть йти на вибори - разом або окремо. Проблема в тому, що, повірте мені, ті, хто думає про перемогу, вони будуть писати Конституцію для себе, сподіваючись бути переможцем, інші будуть захищати владу, яка є в них зараз. І це не вирішить проблем", - зазначив Сівець.

Він звернув увагу на те, що з часів "помаранчевої революції" "жодна серйозна криза в Україні не була вирішена з доданою цінністю".

"Замість рішень - у вас вибори. Є чарівне слово в європейській політичній практиці - компроміс. Якщо усі стурбовані щодо результату - буде гарний результат. Компроміс виключає домінування кого-небудь над ким-небудь", - підкреслив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування