Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко зробила маневр, щоб виграти час?

Середа, 1 жовтня 2008, 18:05

Політолог Володимир Фесенко вважає, що заява прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що БЮТ приймає всі ультимативні умови "НУ-НС" для створення "коаліції трьох", є спробою поліпшити рейтинг.

"На мою думку, це пов'язано з тим, що в БЮТ дуже не хочуть дострокових виборів. Адже при будь-якому результаті виборів істотно збільшується ризик того, що в Україні буде новий прем'єр та інший уряд", - сказав він в експерт-опитуванні Центру досліджень політичних цінностей.

"Це, я думаю, головна причина того, чому БЮТ на даний момент готовий іти на будь-який варіант коаліції. Друга причина пов'язана з тим, що Тимошенко прагне зберегти обличчя перед виборцями", - продовжив експерт.

Він пояснив, що "останні тижні активно обговорювався варіант можливого створення коаліції БЮТ і Партії регіонів - це призвело до певних рейтингових втрат і для Тимошенко, і особливо для БЮТ".

"І схоже на те, що є бажання виправити ситуацію, продемонструвати, що й особисто Тимошенко, і БЮТ до останнього борються за те, щоб відновити демократичну коаліцію. От дві головні причини такої поведінки", - додав Фесенко.

У свою чергу політолог Михайло Погребінський висловив непевність у тому, що БЮТ погодився на абсолютно всі умови. "Мені здається, що головна причина чому Тимошенко так заявила - продемонструвати суспільству хто не хоче коаліції", - зазначив політолог.

"Для мене абсолютно очевидно, що Ющенко дав незаперечні вказівки тому хлопцю з пальчиком, як його... Кириленко Славі, щоб він валив будь-яку коаліцію. Тому вона (Тимошенко) упевнена, що в даний момент з'являться нові категоричні умови і т.д.", - продовжив він.

За словами Погребінського, "після того, що наговорив президент у США, для нього абсолютно виключено погодитися на прем'єрство Тимошенко - він буде йти до кінця".

"Такий хід Тимошенко – демонстрація того, що і вона готова йти до кінця. Хоча в дійсності нічого з цього не вийде", - вважає політолог.

"І все рівно залишається вибір між великою коаліцією ПР-БЮТ, або черговими позачерговими виборами, які, до речі, нічого нового не принесуть. Після таких виборів суспільство і політичний клас будуть поставлені перед необхідністю такої ж широкої коаліції, інакше стабільності ми не дочекаємося ніколи", - пояснив він.

У свою чергу політолог Віктор Небоженко висловив думку, що заява Тимошенко – "це виграш часу". "Узгодження позицій може бути тоді, коли відбудеться голосування по президентському пакету. А Тимошенко прекрасно знає, що цих голосувань не буде. Це правильний політичний маневр", - зазначив експерт.

"Але я думаю, що неможливо погодити голосування по президентському пакету. Він дуже великий і вимагає неймовірних зусиль від Верховної Ради. А таких зусиль там зробити нікому. Це скоріше жест доброї волі з боку Тимошенко, який, взагалі-то важко реалізувати", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування