Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У РНБО хочуть, щоб Рада попросила світ побороти піратство

Четвер, 2 жовтня 2008, 15:14

Апарат РНБО просить Верховну Раду прийняти звернення до Ради безпеки ООН, ОБСЄ, Ради Європи терміново розглянути ситуацію із нарощуванням інтенсивності морського піратства біля берегів Сомалі і прийняти дієві заходи з його ліквідації.

Про це йдеться в заяві апарату Радбезу України у зв’язку з захопленням морськими піратами поблизу узбережжя Сомалі українського судна "Faina" з екіпажем.

РНБО повідомляє, що, згідно з інформацією від доступних офіційних джерел, на даний час всі члени екіпажу судна "Faina" – живі та здорові

"В даний час судновласником ведуться перемовини із посередниками від піратів. Президент України, МЗС, апарат РНБО всіма можливими способами сприяють цьому, контролюють поточну ситуацію, проводять постійну роботу з координації зусиль зі звільнення членів екіпажу із полону піратів та пошуку всіх можливих заходів, які би надали необхідні гарантії із забезпечення їх життя, здоров’я та отримання свободи", - сказано в заяві.

"Головне завдання – це забезпечити життя екіпажу і якнайшвидше повернути його з полону в Україну", - наголошується в ній.

Координаційна нарада спецслужб, причетних міністерств та відомств, експертів в Апараті РНБО "рекомендувала відповідальному судновласнику виконати свій природний і законний обов’язок зі звільнення екіпажу і для цього пришвидшити переговори та забезпечити їх ефективність".

"При цьому пріоритетним має бути саме вирішення цієї проблеми винятково шляхом переговорів із піратами без застосування силових способів. Одночасно треба зважити, що можливість застосування в односторонньому порядку військового силового сценарію звільнення заручників у випадку, передбаченим резолюцією ООН № 1816 від 2 червня 2008 р. по ситуаціям з актами піратства в Сомалі може мати місце „з метою припинення піратства і озброєного розбою на морі”, в тому числі, і в територіальних водах Сомалі", - зазначає апарат РНБОУ.

"Разом з тим, зважаючи на високу ступінь контролю з боку військово-морських сил коаліції над ситуацією, неможливість розвантаження піратами військового вантажу з судна, координаційна нарада розглядала його застосування як в цілому неприйнятного. Це є і позицією української влади", - додає відомство.

Апарат РНБО запевняє, що вантаж судна "Faina" постачався згідно з міжнародним правом і національним законодавством за відповідним контрактом ДК "Укрспецекспорт", Державною госпрозрахунковою зовнішньоторговельною та інвестиційною фірмою "Укрінмаш" до Міністерства оборони Республіки Кенія.

"Кенія на міжнародному ринку торгівлі військовою технікою зарекомендувала себе добросовісним партнером при закупівлях зброї та надійності систем контролю за її використанням. Вона не належить до країн, щодо яких ООН та інші міжнародні органи встановили відповідні обмеження або санкції", - наголошується в заяві.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...