Томенку не подобається, що людей годують поганими новинами

Четвер, 2 жовтня 2008, 16:59

Віце-спікер Микола Томенко критикує телеканали за домінування у інформаційних випусках новин сюжетів із негативним змістом.

Про це він сказав під час круглого столу в парламенті із керівниками загальнонаціональних телеканалів, представниками профільного комітету ВР, Нацради з питань теле- і радіомовлення, представниками громадських інститутів, що опікуються проблемами ЗМІ.

Під час обговорення порушувалося питання формування позитивного інформаційного контенту у телепросторі України, повідомляє прес-служба віце-спікера.

Томенко, аналізуючи змістовне наповнення теленовин, навів для прикладу дані випусків новин за 29 вересня у програмі "ТСН" на каналі "1+1" та у програмі "Подробности" на "Інтері".

За його словами, у першому випадку із 12 інформаційних сюжетів, 6 мали виключно негативне забарвлення (смерть, вбивства, пограбування тощо), 3 містили нейтральну інформацію та 3 сюжети позитивного спрямування з доволі критичними акцентами.

У той же день, продовжив віце-спікер, у новинах програми "Подробности" на каналі "Інтер" із 13 новинних сюжетів перші 11 містили негативну інформацію, 2 – нейтральну, і жоден сюжет не ніс позитиву.

Томенко зауважив, що чинні норми законів "Про інформацію", "Про телебачення і радіомовлення", "Про захист суспільної моралі" недвозначно зобов'язують державу "усіма можливими законними засобами не допускати в інформаційних та інших телерадіопрограмах систематичного цілеспрямованого безпідставного загострення уваги на війні, насильстві та жорстокості".

"Це означає, що нинішня мода на домінування насильства, жорстокості та негативного змісту, зокрема, у новинах телеканалів прямо порушує чинне законодавство, а найважливіше - має серйозний негативний вплив на моральний стан суспільства, зокрема, на молодих людей та дітей", - заявив Томенко.

"Зрозуміло, що в гонитві за грошима, а значить, за прибутком, телевізійні канали забули про закон і суспільство. Наше завдання – нагадати їм про це", - додав він.

На думку Томенка, один із варіантів виправлення ситуації - жорстка реакція всіх державних органів, що зобов'язані забезпечити виконання законодавства та подальше правове врегулювання з впровадженням більш серйозної відповідальності за порушення законодавства включно з обмеженням реклами на телебаченні.

Другим шляхом вирішення проблеми віце-спікер вважає суспільне та фахове переконання, умовно кажучи, неформальне "примушування" власників та менеджерів телеканалів до поваги до суспільства.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування