Тимошенко і Путін розвіяли "міф" про газ за 400 доларів?

П'ятниця, 3 жовтня 2008, 09:07

Зустріч прем’єрів України та Росії Юлії Тимошенко і Володимира Путіна у четвер розвіяла "міф" про ціну газу для України у 400 доларів за 1 тис. куб. м, переконаний радник Тимошенко, депутат Верховної Ради Олесь Гудима.

"Міф про те, що ціна буде встановлена майже в 400 доларів вже є розвіяний цією зустріччю Путіна й Тимошенко", - заявив він у коментарі "Німецькій хвилі".

"Середньоєвропейська ціна в районі 400 доларів буде досягатися протягом трьох-чотирьох років", - додав Гудима.

Як відомо, Тимошенко і Путін в четвер підписали у Москві міжурядовий меморандум, що передбачає поетапний трирічний перехід на ринкові ціни поставок російського газу в Україну.

Головні пункти цього меморандуму, за словами Гудими, зводяться до того, що Росія гарантувала надання необхідних обсягів газу для українських та європейських споживачів, а Україна, в свою чергу, взяла на себе зобов’язання щодо стабільного транзиту призначеного Європі газу через свою територію.

На думку Гудими, цей документ як основа стратегічних контрактів між "Газпромом" та "Нафтогазом України" засвідчив успіх намірів уряду досягти поетапного збільшення газової ціни.

Інші фахівці з енергетики вважають, що позиції України на газових переговорах посилились зниженням світової ціни на енергоносії, загрозою міжнародної ізоляції Росії та узгодженням директив до московського візиту між прем’єром та президентом, зазначає радіо.

Як відомо, глава НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина після закінчення двосторонніх російсько-українських переговорів в четвер заявив, що сподівається, що ціна на природний газ для України в 2009 році не вийде за межі 250-300 доларів за 1 тис. куб. м..

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування