Наливайченко: Жодних "вказівок" із силового варіанту нема

П'ятниця, 3 жовтня 2008, 12:44

Виконувач обов'язків голови СБУ Валентин Наливайченко виключає можливість силового варіанту ров’язання політичного конфлікту в Україні.

"Ну не дає цей президент незаконних вказівок! Не така він людина! Тому ніяких "вказівок" чи дій щодо силового варіанту в СБУ немає", - завив він в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Є чітка вказівка президента: діяти винятково демократичним шляхом і в рамках закону. Ми цю вказівку виконуємо. Наша "Альфа" знаходиться у своїх казармах і бере участь у тих навчаннях, які були заплановані ще торік. Упевнений, що так чинять і інші силовики", - додав Наливайченко.

В. о. голови СБУ також розповів про злочини, які чиняться співробітниками СБУ. "Можу вам повідомити ексклюзивну інформацію: за матеріалами нашої служби внутрішньої безпеки Генпрокуратурою цього року порушено 15 кримінальних справ щодо нечистоплотних співробітників СБУ", - зізнався він.

Наливайчеко також відзначив, що СБУ дуже часто затримує і співробітників МВС.

При цьому Наливайченко зазначив, що "рівень зарплат зараз у національній спецслужбі критичний".

"На 2000 гривень, які ми платимо молодшим офіцерам, на яких і стоїть фундамент Служби, вони в Києві навіть вижити не можуть. Унікальні фахівці з "Альфи" отримують до 2500 гривень... Зісно, що можемо, ми їм даємо, наприклад, квартири потихеньку, медобслуговування безкоштовне, але без грошей теж не прожити", - сказав він.

"Указ президента про збільшення нашого бюджету на 1 млрд. 300 млн. ще в середині цього року давав можливість вижити Службі і її співробітникам. Але Кабмін нам ці гроші досі не виділив... Потрібно мінімум у 2-3 рази збільшити зарплату нашим співробітникам! Сподіваємося, що в бюджеті майбутнього року наші потреби врахують (хоча, на жаль, уже є великі сумніви)", - зазначив Наливайченко.

Він також повідомив, що з четверга, 2 жовтня, у СБУ відкрито "зал вільного доступу до розсекречених матеріалів КДБ і СБУ, які є вже в оцифрованному варіанті", вхід у цю залу – вільний і безкоштовний.

Він запросив громадян іноземців, дослідників історії приходити в цю залу (Київ, Ірининська, 4), де вони зможуть побачити "справжні документи минулих епох".

"Усе розбито по темах. Розсекречено всі архіви НКВД-КДБ-СБУ, які стосуються репресій, незаконних дій проти громадян. Що стосується кримінальних справ, які ще не розсекречені, цю роботу ще належить зробити і ми запрошуємо волонтерів взяти в ній участь. Масив документів ще великий", - додав в.о. голови СБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
15:06
Країни G7 обіцяють посилити протиповітряну оборону України
14:55
До України повернути 17-річну дівчину, яку вивезли з ТОТ до Росії
14:51
Вчені знайшли докази публічного осквернення решток королівської родини Мая у Гватемалі
14:49
Україна отримає понад пів мільярда євро для проєктів в енергетиці та відновленні житла
14:29
Як Росія відповідає на запити Червоного Хреста про підтвердження полону? Пояснює речник МКЧХ
Усі новини...