Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Турчинов спростував Тимошенко у питанні торгівлі зброєю?

П'ятниця, 3 жовтня 2008, 14:53

Україна не буде вести переговорів із піратами, які захопили судно "Фаїна" з українським екіпажем на борту.

"Держава Україна ніколи не буде вести переговори з піратами, терористами та іншими бандитами. Це практика провідних країн світу", - сказав журналістам перший-віце-прем’єр Олександр Турчинов.

За його словами, переговори щодо звільнення екіпажу ведуться судновласником.

Турчинов повідомив, що власником судна є компанія, зареєстрована на Панамі, а менеджмент її здійснюється зі Швейцарії, дочірнє підприємство також знаходиться на Британських Віргінських островах.

Турчинов повідомив, що "чітка позиція піратів незрозуміла, ними висуваються вимоги в районі 20 мільйонів доларів".

Перший віце-прем’єр повідомив, що уряд дав доручення силовим структурам і спецслужбам України "відпрацювати варіант звільнення заручників у випадку непрогнозованих або екстремальних умов", в тому числі, в контакті з військовими підрозділами третіх країн.

Турчинов відкинув звинувачення з боку апарату РНБО про відповідальність уряду за ситуацію із захопленням заручників.

"За статутом компанія "Укрспецекспорт" підпорядкована Раді національної безпеки й оборони, що не відповідає національній Конституції. Наші попередники намагалися підпорядкувати "Укрспецекспорт" Кабінету міністрів, але президент зупинив цю постанову. Сподіваюся, що ці трагічні події змусять президента скасувати своє рішення", - сказав Турчинов.

Водночас, він повідомив, що "Укрспецекспорт" виконав свої зобов’язання по контракту, коли завантажив озброєння на судно "Фаїна".

Турчинов також повідомив журналістам, що не знайдено ознак незаконного продажу зброї до Судану.

"За довідкою силових структур, наданою Кабінету міністрів, документальних порушень при забезпеченні цієї експортної операції не було. За висновками спецслужб, не було порушень ні під час завантаження, ні під час оформлення вантажу, а маршрут для судна визначило Міністерство оборони Кенії", - сказав Турчинов.

Як відомо, у середу прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на запитання про захоплення піратами судна "Фаїна" з вантажем зброї, яку нібито продавали не Кенії, а, в обхід забороні, Судану, заявила, що "вся торгівля зброєю знаходиться під безпосереднім контролем президента і РНБО, уряд практично відсторонений від цієї діяльності".

"Уряд сьогодні намагається боротися з усіма тіньовими явищами в економіці. І якщо треба припиняти незаконну торгівлю зброєю, то треба з підпорядкування президенту передавати уряду. І тоді ми здатні будемо навести порядок з цим", - заявила Тимошенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування