"Росія порушує Конституцію України" - Бурджанадзе

Понеділок, 6 жовтня 2008, 08:59

Росія видає російські паспорти у Криму, порушуючи Конституцію України, так само, як вчинила раніше у Грузії, заявляє екс-спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе.

"Зараз Росія видає російські паспорти в Криму. Українська конституція забороняє подвійне громадянство. Так само було і в Грузії. Росія проігнорувала Конституцію Грузії. Це не лише грузинська проблема", - заявила вона в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Росія, видаючи російські паспорти в Південній Осетії і Абхазії, порушувала грузинське законодавство, російське законодавство та міжнародні норми. Росія не мала права видавати російські паспорти людям, які проживають на території Грузії. Росія хотіла створити російські анклави в Грузії", - наголосила Бурджанадзе.

За її словами, "зараз дуже складно говорити про відновлення стосунків поміж Росією і Грузією".

"Визнанням незалежності Південної Осетії і Абхазії Росія поставила нас в глухий кут. Вихід із СНД – це ще не привід визнавати самопроголошені республіки", - сказала Бурджанадзе.

За її словами, "Росія завжди ревнувала Грузію до США".

"Росія завжди застосовувала політику примусу – то газ перекривала, то з сепаратистами дружила. Ніколи Росія не хотіла вести себе як цивілізована держава щодо Грузії", - заявила Бурджанадзе, яка очолювала грузинський парламент із 2001 до 2008 року.

"США завжди допомагали Грузії як рівноправній державі. США намагались допомогти Грузії врегулювати конфлікт із Росією, яка все робила з точністю до навпаки. Тобто, Росія завжди намагалась всім довести, що ми маленька і слабка держава", - сказала вона.

Бурджанадзе зазначила: "Інтегрувати Південну Осетію у склад Грузії можна було до війни. Таких міжетнічних проблем поміж грузинами і осетинами, як між грузинами і абхазами, немає. Була можливість врегулювати цей конфлікт без військових дій. Саме тому російські спецслужби і поспішили".

"Я думаю, що таке активне втручання Росії було через те, що російська влада вважала, що ми змогли б знайти спільну мову з абхазьким керівництвом. Тепер ми втратили цю можливість і мусимо починати все з початку", - додала вона.

Водночас, за словами Бурджанадзе, Сполучені Штати перевершили себе під час війни в Грузії: "США зробили більше під час війни на Кавказі. Вони перестрибнули через голову, щоб допомогти Грузії. Американці зробили те, що вони не робили за останні десятиліття. Порівняйте реакцію американців у якихось інших конфліктах".

"Я особисто від США не чекала більшого. Невже хтось чекав, що американці почнуть воювати з росіянами? Наші американські друзі нам завжди на всіх зустрічах говорили, щоб ми зробили все для уникнення війни, оскільки вони не зможуть включитись у війну. Я вважаю, що це нормальний підхід. Невже хтось хотів, щоб у Грузії почалась Третя світова?", - наголосила Бурджанадзе.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування