Тимошенко погодилася на 3 умови Путіна в обмін на підтримку?

Понеділок, 6 жовтня 2008, 09:45

Російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що російське керівництво дійсно зробило "ставку" на українського прем'єра Юлію Тимошенко.

"Кремль дійсно зробив ставку на Тимошенко в короткостроковій перспективі, на півтора-два роки. Ставка робиться на неї як найбільш ймовірного переможця в найближчих парламентських і президентських виборах, а надій на Януковича в цьому плані в Кремля вже нема", - цитує його газета "Сегодня".

"Останні переговори продемонстрували прагнення Москви підтримати Тимошенко і в прагненні знищити Віктора Ющенка, і в прагненні перемогти на президентських виборах. Ціну на газ вона не отримала тільки через те, що ще не ясна ціна на середньоазійський газ, але вона буде ясна ще до парламентських виборів", - говорить Бєлковський.

При цьому, за його словами, ціна на газ для України "буде невисокою, можливо, навіть у $250, як хоче сама Тимошенко – і це буде аргументом прем'єра на виборах".

"В обмін Тимошенко погодилася на три умови Кремля: відкласти на невизначений термін вступ до НАТО, передати "Газпрому" газотранспортну систему і не мусувати поки тему виведення Чорноморського флоту", - стверджує Бєлковський.

Однак у БЮТ до слів Бєлковського ставляться скептично.

"Треба пам'ятати, хто такий Бєлковський. Він на щось впливав при Єльцині, а зараз просто хоче попіаритися на голосній темі. Сумніваюся, що він володіє хоча б 1% інформації, тому всі його слова – або здогади, або фантазії", - говорить Сергій Соболєв.

Українські ж політологи вважають, що Кремль на Тимошенко ставку не робив. "Тому що невідомо, чим усе в Україні закінчиться", - вважає Вадим Карасьов.

"Москва знає ціну обіцянкам українських політиків і тому не збирається робити ставок ні на кого", - упевнений, у свою чергу, Владимир Корнілов, на думку якого ціна на газ може скласти $400.

А близький до Кремля російський політолог Сергій Марков вважає, що ціни на газ для України може не бути не тільки до Нового року, але й до моменту, коли після виборів стане відомо ім'я нового прем'єра.

На думку Маркова, слова премьера РФ Володимира Путіна про "мазурика", сказані в ході візиту Тимошенко в Москву в четвер, означає тільки те, що Ющенка в Кремлі розглядають як ворога.

"Але до Тимошенко теж багато претензій. Вона особливо від Ющенка не відрізняється. Хіба що трохи тихіше говорить про НАТО і не кричить про агресію Росії", - заявив політолог.

"Що стосується запевнянь Леді Ю., які вона може давати Путіну чи Медведєву (за моїми даними вона нічого ще конкретного не обіцяла), то у Кремля немає ілюзій із приводу того, як Юлія Володимирівна виконує свої обіцянки. Тому і до Януковича, і до Партії Регіонів доброзичливе ставлення в Москві зберігається", - сказав Марков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування