Вибори радять проводити не 28 грудня і не 4 січня

Вівторок, 7 жовтня 2008, 13:36

КВУ закликає політиків провести реальні та продуктивні консультації щодо умов розпуску парламенту.

На думку експертів, дострокове припинення повноважень парламенту може стати єдиним конституційним варіантом виходу з політичної кризи.

"Однак, в умовах політичного протистояння позачергові вибори повинні мати найвищу ступінь легітимності", - йдеться в прес-релізі організації.

У цій ситуації КВУ закликає президента, керівництво Верховної Раду та лідерів фракцій нарешті провести реальні консультації, передбачені Конституцією України, на яких досягти консенсусу щодо всіх спірних проблем організації позачергових виборів та вирішити наступні питання:

- визначити оптимальну в межах законодавства дату проведення позачергових виборів до ВР. Ця дата не повинна бути наближеною до новорічних свят (не 28 грудня і не 4 січня), оскільки це містить додаткову загрозу зриву виборів.

Також в зоні ризику знаходиться дата 11 січня, оскільки це остання неділя за рік до чергових президентських виборів, запланованих на 17 січня 2010 року. Відповідно до визначеної дати, спланувати оприлюднення указу президента про розпуск парламенту;

- визначити правила проведення позачергових виборів. Необхідно відмінити норми про обов’язкову 50-відсоткову явку, про використання даних прикордонної служби для складання списків виборців, змінити принцип формування дільничних виборчих комісій;

- внести зміни в Закон про Єдиний держаний реєстр виборців, які дозволять проводити вибори без використання реєстру – до його остаточного створення;

- виділити в бюджеті кошти, необхідні для проведення позачергових виборів.

Під час консультацій необхідно погодити, що всі ці рішення мають бути проголосовані у Верховній Раді і підписані президентом України до виходу указу про розпуск ВР, наголошують у КВУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...