Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Тимошенко продовжують "гнути свою лінію" по Одеса-Броди

Вівторок, 7 жовтня 2008, 16:09

Ключовим питанням в аверсному використанні нафтопроводу "Одеса-Броди" залишається питання постачальника нафтопродуктів.

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов у вівторок на прес-конференції, повідомляє Ліга.net.

При цьому Турчинов зазначив, що уряд наполегливо працює над реалізацією проектного напрямку використання нафтопроводу.

"Водночас, головне питання – не просто змінити напрямок, головне питання сьогодні – забезпечити цей напрямок необхідним обсягом нафти і не через посередників, у яких немає гарантій і які просто хочуть заробити на перепродажі важкої нафти, яка знаходиться сьогодні в нафтопроводі, а саме потужних компаній, власників нафти, які готові забезпечити на вигідних для України умовах експорт нафти в Західну Європу", - зазначив він.

"Саме в цьому головне питання і саме тут лежить головна відповідь по темі напрямку використання нафтопроводу", - підкреслив Турчинов.

Як відомо, раніше секретаріат президента звинуватив Кабінет міністрів у гальмуванні процесу переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" з реверсного в аверсний режим роботи.

А прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про те, що аверсне використання нафтопроводу "Одеса-Броди" – це змова глави секретаріату президента Віктора Балоги з бізнесменом Ігорем Коломойським.

"Усі події, що відбувалися навколо повороту нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному напрямку, стосувалися змови пана Балоги і пана Коломойського відносно викачки з нафтопроводу важкої технічної нафти, яка на $300 млн. закачана в цей нафтопровід", - зазначила прем'єр.

Тимошенко підкреслила, що Україна не має угод, які забезпечували б постачання в Україну легкої нафти з Прикаспійського регіону. Крім того, за її словами, немає стратегічних домовленостей про добудування нафтопроводу "Одеса-Броди".

Україна завершила спорудження 674-кілометрового нафтопроводу "Одеса-Броди" у 2002 році. Маршрут дозволяв прокачувати до 14 млн. тонн нафти в напрямку західного кордону України.

У середині 2004 року "Укртранснафта" і "ТНК-ВР" підписали угоду терміном на 3 роки про реверсне використання маршруту, яка передбачає щорічне прокачування до 9 млн. тонн нафти в напрямку морського нафтового терміналу "Південний" у районі чорноморського порту Одеси. Перший танкер із транзитною нафтою відправлений з терміналу "Південний" у вересні 2004 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування