Росія хоче, щоб світ заборонив Україні продавати зброю Грузії?

Середа, 8 жовтня 2008, 14:16

Росія пропонує як терміновий захід ввести міжнародну заборону на поставки наступальних озброєнь у Грузію.

Про це заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров у середу на прес-конференції в Москві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вважаємо, у принципі ідеальному рішенню проблеми забезпечення безпеки відповідало би введення ембарго на поставки озброєння нинішньому грузинському режиму і як терміновий крок, по нашому глибокому переконанню, необхідна міжнародна заборона на поставки Грузії наступальних озброєнь", - сказав він.

Лавров повідомив, що це питання, у числі інших, буде обговорюватися на майбутній у Женеві 15 жовтня міжнародній зустрічі по Грузії, відповідно до плану мирного врегулювання президентів Росії і Франції Дмитра Медведєва і Ніколя Саркозі.

За словами міністра, у даний час узгоджується організаційно-процедурна сторона майбутньої зустрічі. Він висловив сподівання, що переговори "приведуть до домовленостей, які дозволили б зміцнити безпеку в регіоні".

"Саме це питання відповідно до плану Медведєва - Саркозі є головним на цих міжнародних дискусіях. Я переконаний, що з розгортанням спостерігачів Євросоюзу в районах, що прилягають до Південної Осетії й Абхазії, ми повинні будемо обговорити конкретні кроки, що дозволять не допустити повторення застосування сили", - підкреслив Лавров.

Він зазначив, що в Женеві буде обговорюватися, як роль Євросоюзу, що виступає гарантом незастосування сили в регіоні, можна наповнити реальним змістом.

"Мова, напевно, має йти про те, що в районах Грузії, що прилягають до Південної Осетії й Абхазії, має бути встановлений і строго дотримуватися спеціальний режим, який не допускав би здійснення провокацій", - сказав Лавров.

За його словами, "на жаль, в останні дні вже в ході розгортання спостерігачів Євросоюзу такі провокації з грузинської сторони мали місце".

"Необхідно домогтися відповідно до плану Саркозі, щоб здійснювався контроль за виконанням грузинською стороною свого зобов'язання повернути усі свої війська в місця постійної дислокації. Будемо домагатися, щоб спостерігачі в Грузії також здійснювали моніторинг усіх районів на грузинській території, звідки вівся артилерійський обстріл по Цхінвалі і населених пунктах Південної Осетії", - сказав міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News