Регіоналу розказали, що гроші від продажу зброї пішли поза бюджетом

Середа, 8 жовтня 2008, 15:15

Глава слідчої комісії парламенту з питань перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю Валерій Коновалюк заявляє, що значна частина коштів від продажу Україною озброєння не надходила в державний бюджет.

На брифінгу в середу він сказав, що слідчій комісії за час її роботи вдалося провести роботу в державному казначействі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами глави комісії, Україна продала зброї на суму близько $3 млрд. за останні три роки, однак за цей період державний бюджет отримає всього 840 млн. грн.

Зокрема, за словами Коновалюка, Міністерство оборони втратило майже 0,5 млрд. грн. тільки від постачань зброї в Грузію.

У зв'язку з цим він підкреслив, що виникає питання до чинного міністра оборони Юрія Єханурова, що який публічно заявляє про недофінансування Збройних сил.

За словами Коновалюка, дії комісії спрямовані на те, щоб довести, що операції, які стосуються продажу і постачань озброєння, порушують значну частину українського законодавства.

Зокрема, підкреслив він, українським законодавством передбачено, що кошти, отримані від реалізації військового майна, зараховуються в бюджет Міністерства оборони, однак ця норма законодавства ігнорується.

За словами Коновалюка, у результаті перевірки комісії було з'ясовано, що значна частина коштів, отриманих від реалізації військового майна, не була спрямована у відповідні бюджети.

"Ми бачимо, що була можливість контрабанди озброєння і боєприпасів", - заявив Коновалюк.

Голова комісії зазначив, що комісією підготовлений запит до Генеральної прокуратури щодо можливості порушення кримінальної справи і наявності для цього відповідних підстав.

"Позиція комісії в тому, що ми повинні не просто розкрити недоліки і порушення, але й дати цьому політичну оцінку. Сьогодні продаж озброєнь Україною стає абсолютно небезпечною для нас, для нашого бюджету вона не приносить достатніх доходів", - сказав Коновалюк.

За його словами, звіт слідчої комісії про результати роботи буде представлений після того, як Контрольно-ревізійне управління закінчить перевірку держкомпанії "Укрспецекспорт".

Він запевнив, що в комісії є підтвердження документів, які кілька тижнів назад були оприлюднені в Інтернеті, щодо продажу зенітно-ракетного комплексу "Бук-М1" у Грузію.

Коновалюк також підкреслив, що члени комісії відчувають проблеми у власній роботі. Зокрема, 70% запитів, які комісія направляла в різні відомства й установи, так і залишилися без відповіді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...