США передадуть Україні свої військові кораблі?

Четвер, 9 жовтня 2008, 12:55

Пентагон розглядає питання про передачу Україні військово-морських кораблів США.

Про це заявив міністр оборони США Роберт Гейтс, зустрічаючись у середу в Охриді (Македонія) з міністром оборони України Юрієм Єхануровим, пише "Комерсант-Україна".

Гейтс також зазначив, що для передачі кораблів будуть потрібні ще юридичні процедури і схвалення конгресу США – на вирішення питання піде кілька місяців.

Водночас, експерт із питань озброєння Олександр Табунець сказав газеті: "Поки немає ніяких даних про те, на якому етапі знаходяться переговори між Робертом Гейтсом і Юрієм Єхануровим. Немає також інформації про клас і стан кораблів, які можуть бути передані українському флоту".

"У практиці військової допомоги США були випадки передачі низці країн списаних за віком кораблів. Наприклад, у лютому нинішнього року США запропонували Індії взяти безкоштовно старий американський авіаносець Kitty Hawk і придбати для нього групу винищувачів. Допомога допомогою, але краще все ж таки розвивати власні потужності", - додав Табунець.

У випадку реалізації заходів, перерахованих Гейтсом, Україна може отримати ще один аргумент у суперечці з Росією про базування у Криму Чорноморського флоту РФ, говориться в статті.

Москва наполягає на тому, що присутність ЧФ РФ необхідна для захисту південних кордонів не тільки Росії, але й самої України. Однак тепер ця теза може стати менш актуальною, вважає газета.

"Навіщо Україні ці кораблі? У Судан зброю возити, чи що? Узагалі ж натовцям треба задуматися над тим, що їхній просунутий партнер займається постачаннями свого озброєння в гарячі точки, знімаючи їх із бойового чергування", - заявив у розмові з журналістом видання постпред РФ у НАТО Дмитро Рогозін.

У четвер у Будапешті відкривається нарада міністрів оборони країн-членів НАТО. Зокрема, буде обговорюватися питання прийому до альянсу Грузії й України.

На початку тижня голова військового командування НАТО – американський генерал Джон Креддок запропонував альянсу розробити стратегічний план з оборони країн Східної Європи.

"Звісно, після відомих подій на Кавказі в багатьох країнах Східної Європи, у яких своя історія відносин з Росією, виникли питання і побоювання. Вони вправі їх задавати, а НАТО не може не реагувати на ці настрої", - пояснив співрозмовник газети в штаб-квартирі НАТО.

За словами представника Пентагону Джеффа Морреля, міністр оборони США Гейтс цілком підтримує ці плани і має намір лобіювати їх на зустрічі в Будапешті.

Раніше американські ЗМІ з посиланням на джерела в Пентагоні повідомляли, що пропозиції США містять у собі, зокрема, створення сил швидкого розгортання в державах-членах НАТО, які межують із Росією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування