Яценюк думає, що гроші МВФ пролежать на полиці без діла

П'ятниця, 31 жовтня 2008, 23:23

Прем’єр Юлія Тимошенко та спікер Арсеній Яценюк допускають, що Україна не використає кредит Міжнародного валютного фонду, якщо його буде взято.

Про це вони сказали в ефірі програми "Свобода на Інтері" у п’ятницю ввечері.

Тимошенко висловила переконання, що кредит МВФ не загрожує стабільності української фінансової системи. "Гроші повернуться, як мінімум, на 15-20% більше, і ми віддаємо разом з мінімальними процентами. Це нормальний розвиток економіки", - сказала вона.

Тимошенко зазначила, що МВФ запропонував Україні кредит під дуже маленький відсоток: "3-4% - таких кредитів сьогодні в світі немає, дають під 15 і більше".

"Інші країни беруть сотні мільярдів. Ми зупинилися на мінімальній сумі. І може, ми навіть її не використаємо. Вона просто буде стояти, щоб кожен банк відчував, що він захищений і може нормально функціонувати", - припустила Тимошенко.

Водночас Яценюк також прогнозує, що кредит не буде використано. "Моє відчуття таке, що цей кредит взагалі не буде використаний. Це сигнальна річ, яка дає цілому світу й Україні чітко зрозуміти, що Національний банк України може в будь-який момент вийти з інтервенцією і продати стільки доларів, скільки потрібно, щоб утримати валютно-обмінний курс", - вважає спікер. За його словами, лише невеликий обсяг кредиту має піти на розвиток економіки.

Він також зазначив, що не бачить жодної загрози для економіки в разі отримання Україною цього кредиту.

Водночас президент Віктор Ющенко зазначив, що кредит МВФ потрібен, щоб продемонструвати, що в НБУ "залишається резерв у національній валюті". "Це психологічний кредит", - додав президент.

Разом з тим, представник Партії регіонів Микола Азаров висловив думку, що "такі кредити беруть країни, що потрапили в зону дефолту".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування