Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Обама покаже, що він "не слабак", і це зашкодить Україні?

Середа, 5 листопада 2008, 16:30

Українські політологи розійшлися в думках, як вплине обрання Барака Обами президентом США на україно-американські відносини.

Про це йдеться в експерт-опитуванні Центру досліджень політичних цінностей "АКСІА", повідомляє УНІАН.

Так, директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що зі вступом на посаду нового президента США україно-американські відносини можуть покращитись.

За словами політолога, Обама більше опікуватиметься внутрішніми проблемами, подоланням кризових явищ, ніж зовнішньою політикою.

На думку експерта, це стосується і питання приєднання України і Грузії до НАТО.

"Новий американський президент буде готовий вислухати аргументи “старої Європи”, не буде так настирно наполягати на включенні України і Грузії до НАТО, як це робив Буш, Кондоліза Райз і робив би звичайно його конкурент", - упевнений Погребинський.

"Існує шанс, що Україна стане не подразником в російсько-європейських і російсько-американських стосунках, а навпаки - фактором пошуку компромісних рішень", - вважає він.

У свою чергу керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко переконаний, що відносини між Україною і США можуть погіршитись.

"Прямо стосунки може навіть ускладняться, тому що Обаму ніхто не знає. Він лише недавно увірвався в політику. В Обами зараз є час для того, щоб не реагувати на натяки і побажання українських політиків. Він повинен визначитися відносно України", - сказав політолог.

На його думку, побічно ситуація теж може ускладнюватися.

"Обама постарається бути радикальнішим, перш за все, до Росії. Загострення відносин між Росією і США внаслідок того, що Обама захоче показати, що він не слабак, миттєво відіб`ється на російсько-українських відносинах", - вважає Небоженко.

Президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв також вважає, що не варто очікувати радикальних змін у ставленні США до України після вступу на посаду нового президента.

"Незалежно від змін у верхівці американського правлячого істеблішменту, маємо розраховувати, що в руслі політики національних інтересів США, Україна поки що залишається інструментом гри з Євразією, не більше того", - вважає політолог.

"Україна є невід’ємною складовою стримування Росії. Про це завжди писали провідні політологи, які є консультантами режимів США. Тому очікувати від США якихось радикальних змін у ставленні не варто", - сказав Єрмолаєв.

Водночас, за його словами, Обама є провідником можливої м`якої ліберальної моделі форми світоустрою.

На думку політолога, з Обамою пов`язують надії на більш самостійний і самодостатній розвиток ЄС, на поступовий перехід від євроатлантичного формату розвитку до режиму кількох регіональних полюсів.

Єрмолаєв також вважає, що "це може знизити ризики і в стосунках України з Росією, збільшити можливості участі України в крупних інтеграційних проектах не лише в Європі, але і у великій Євразії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування