Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт: Вашингтон розчарований Ющенком, а Обама буде обережним

Четвер, 6 листопада 2008, 10:05

Експерт з питань Східної Європи Стівен Леребі вважає, що новообраний президент США Барак Обама проводитиме більш обережну політику щодо України.

Про це Леребі заявив в інтерв’ю українській службі "Німецька хвиля".

Так, відповідаючи на питання, чи може розраховувати Київ на підтримку Вашингтону у можливому конфлікті з Росією, Леребі сказав:

"Залежить від того, яким буде цей конфлікт. Але думаю, що Україна може розраховувати на відчутну політичну підтримку нової адміністрації. Але справжня проблема в Києва, а не у Вашингтоні. Це нестабільність і суперництво в середині помаранчевої коаліції. Це ускладнює підтримку".

"Думаю, що він проводитиме тверду політику, але не піде на провокаційні рухи. Багато що залежатиме від позиції європейських союзників Америки", - додав він.

Говорячи про приєднання України до ПДЧ, експерт зауважив, що "Обама прагнутиме тримати двері НАТО відчиненими для України та Грузії".

"Під час виборчої кампанії він про це заявив. Але він не назвав конкретної дати. Я думаю, що він буде обережним, вичікуватиме як розвиватимуться події, перш ніж проштовхувати План дій з набуття членства (ПДЧ) в НАТО. Тобто відчинені двері – так, конкретний час буде визначено в майбутньому", - зазначив Леребі.

Він також додав, що Обама, знаючи, що Франція та Німеччина проти надання ПДЧ Україні і що Росія теж проти, "буде обережним".

"Немає сенсу проштовхувати це питання саме зараз. Якщо взяти Україну, то лише 25% населення підтримують членство в НАТО. По-друге, Україна стоїть на порозі виборів і, можливо, не матиме чинного уряду на момент ювілейного саміту НАТО в квітні 2009. Все це не дає підстав прискореному приєднанню України та Грузії до ПДЧ. Це не буде центральним питанням на саміті", - зазначив він.

Говорячи про майбутні президентські вибори в Україні, експерт зазначив, що США підтримуватимуть того, кого виберуть президентом України.

Однак він додав, що "у Вашингтоні є певне розчарування діями Ющенка як президента".

"Але США не збираються втручатися у внутрішні справи України. Вони визнають результат і переможця виборів", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування