Онопенко пояснив, що "розвело" їх із Ющенком

Четвер, 6 листопада 2008, 12:42

Глава Верховного Суду України Василь Онопенко каже, що його відносини з президентом Віктором Ющенком зіпсувалися через те, що позицію президента щодо судової влади формують люди, які розглядають суди "як засіб для задоволення своїх інтересів".

"Вони відповідним чином і інформують президента, і підштовхують його на неправочинні рішення. Скажімо, як у випадку з ліквідацією окружного адмінсуду Києва. Добра від таких помічників не буде ні президенту, ні країні", - заявив він в інтерв'ю газеті "Дело", пояснюючи певний "вакуум" у відносинах із Ющенком.

Онопенко зазначив, що "у грудні 2006 року за підписом президента в парламент були "кинуті" відомі законопроекти про реформування судової системи". Голова ВСУ у відповідь направив Ющенку відкритий лист, однак реакції не надійшло.

"Це означає, що або президент не повністю інформований про ситуацію, що склалася у сфері правосуддя, або в нього є важливіші справи", - вважає Онопенко.

Він спростував, що його негативне ставлення до законопроектів про судову реформу викликане особистою неприязню до автора одного з них Сергія Ківалова (Партія регіонів).

"Я не можу пояснити, за якими критеріями Ющенко обрав Ківалова своїм головним партнером по судовій реформі. Але цілком уявляю спрямованість і сутність такої реформи правосуддя", - зазначив Онопенко, наголосивши, що "персональна зацікавленість не може переважати в державних справах".

"Якщо вся реформа зводиться до питання про порядок призначення суддів на адмінпосади, то, значить, хтось шукає в ній вигоду", - упевнений він, додаючи, що "це в умовах нашої країни його значення (порядку призначення суддів) гіпертрофували ті, хто хоче контролювати суди і впливати на судові рішення".

Онопенко нагадав, що за Конституцією правом призначати суддів не володіє ні президент, ні парламент, ні Вища рада юстиції, "хоча саме за ними, ігноруючи Основний закон, хочуть закріпити це право".

Найбільш оптимальний варіант призначення суддів на адмінпосади, на думку Онопенка, - призначення їх Радою суддів. А пропозицію авторів законопроектів Ківалова й Олександра Лавриновича доручити пленуму Верховного Суду призначати і звільняти голів і заступників голів судів він вважає необґрунтованою.

"Хтось каже, що Онопенко узурпує владу. Якби це відповідало дійсності, то з погляду узурпації вигіднішого варіанта не можна було й придумати: я вношу кандидатуру на пленум, працюю зі своїми колегами і забезпечую таким чином потрібне рішення. Однак мені не треба такої влади. Ця функція не властива пленуму", - заявив голова ВСУ.

А ініціаторів судової реформи, на його переконання, цікавить "установлення будь-яким шляхом контролю над судами для використання їх у політичній боротьбі і боротьбі за власність, навіть шляхом знищення правосуддя як такого". І найбільша загроза тиску на суди йде "від носіїв державної влади", упевнений Онопенко.

Зі свого боку, Онопенко спростував, що на його рішення впливає колишнє членство в БЮТ. Він також заявив, що посаду голови ВСУ "поки" залишати не збирається, хоча проти нього "працюють серйозно і системно, не нехтуючи й забороненими методами".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування