Росія не розуміє, який кордон з Україною вона "відсунула"

Субота, 8 листопада 2008, 14:00

Звинувачення українського МЗС в тому, що Росія порушує норми міжнародного права в питанні про кордон з Україною, не сприяють зміцненню довіри у відносинах Москви і Києва, заявляють в російському зовнішньополітичному відомстві.

"Неясно, про яке ігнорування норм міжнародного права російською стороною говорить український представник", - заявив у суботу, відповідаючи на питання журналістів, офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко, передає Інтерфакс.

Так він прокоментував заяву директора першого територіального департаменту МЗС України Леоніда Осаволюка, який стверджує, що РФ, нібито намагається "посунути" кордон, який існує в Керченській протоці, і звинувачує російську сторону в ігноруванні норм міжнародного права.

Нестеренко висловив співчуття у зв'язку з тим, що останнім часом Осаволюк "став виступати з неповажними по відношенню до російської сторони заявами".

"Подібні дії української дипломатичної служби не сприяють розвитку діалогу від МЗС, зміцненню атмосфери довіри в двосторонніх відносинах", - сказав представник МЗС РФ.

Він підкреслив, що "питання проходження російсько-українського державного кордону в даний час регулюються двома договорами".

"Договором про російсько-український державний кордон 2003 року передбачається, що державним кордоном між РФ і Україною є лінія від точки стику державних кордонів РФ, України і Республіки Білорусь до точки, розташованої на березі Таганрозької затоки", - сказав Нестеренко.

"Будь-якої іншої лінії державного кордону, ні сухопутного, ні морського, цей Договір не визначає. У ньому зафіксовано, що врегулювання питань, що відносяться до суміжних морських просторів, здійснюється за угодою (підкреслимо: саме за угодою) між сторонами", - заявив він.

"У Договорі між РФ і Україною про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року міститься положення, що Азовське море розмежовується лінією державного кордону відповідно до угоди між сторонами. При цьому врегулювання питань, що відносяться до акваторії Керченської протоки, здійснюється також за угодою між сторонами", - додав представник МЗС РФ.

"Таким чином, у вказаних договорах між Російською Федерацією і Україною нічого не сказано про існування в Керченській протоці якогось кордону. У згаданих документах йдеться про те, що всі питання повинні здійснюватися на основі двосторонньої угоди", - сказав він.

"Відзначимо, що подібна угода можлива тільки на взаємовигідній основі. Таке міжнародне право, і українській стороні доведеться з ним рахуватися", - підкреслив Нестеренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування