Ющенко звинуватив Росію в подвійних стандартах і не бачить перешкод

Понеділок, 1 грудня 2008, 10:58

Президент Віктор Ющенко висловлює стурбованість "подвійними стандартами" Росії з приводу вступу України в НАТО.

Про це говориться в статті президента Віктора Ющенка, опублікованый в газеті "The International Herald Tribune" перед зустріччю глав МЗС країн-членів НАТО в Брюсселі, на якій обговорюватиметься можливість надання Україні ПДЧ.

"Ми не так стурбовані спробами Росії контролювати співробітництво альянсу з Україною, скільки політикою подвійних стандартів нашого північного сусіда в підходах до безпеки", - говориться в статті.

"Риторика стає особливо жорсткою, коли мова йде про право суверенної України незалежно обирати її політику. Ми намагаємося переконати наших російських партнерів змінити їхню категоричність, беручи до уваги нинішню реальність", - пише Ющенко.

"Адже не секрет, що Росія зараз отримує набагато більше від співробітництва з НАТО, ніж Україна. На додаток до усього, вона заявляє про свою зацікавленість у продовженні більш глибокого співробітництва", - говориться в статті.

"Немає необхідності блокувати природні процеси", - підкреслив президент.

Ющенко також особливо підкреслив, що Україна зацікавлена в ПДЧ.

"Ми зацікавлені в ПДЧ, і ми очікуємо на позитивний сигнал від альянсу. Ми віримо, що готові до більш тісного співробітництва", - заявив він.

Україна, на думку Ющенка, неодноразово довела ефективність своєї участі в європейській і євро-атлантичній безпеці.

Він зазначив, що Україна прагне в НАТО, тому що це її "суверенний вибір, стратегічний курс і цивілізаційний прогрес".

Як стверджує український президент, ніяка країна не становить справжньої загрози його країні, тож це навіть не питання оборони, а скоріше бажання влитися в структуру колективної безпеки і спільний простір у світі, який динамічно розвивається і глобалізується.

Ющенко також зазначив, що ПДЧ — лише одна зі сходинок, яка веде до членства в НАТО, а принципове рішення про це вже було прийнято.

"Чи бачимо ми Європу сильною, безпечною і єдиною? Якщо так, то немає перешкод для надання Україні ПДЧ, а також для її членства в альянсі", - підсумовує Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування