"Нафтогаз" і "Газпром" ідуть на перемир'я?

Вівторок, 2 грудня 2008, 09:13

НАК "Нафтогаз України" погасила частину боргу за поставлений газ за вересень і, як очікується, перерахує суму, що залишилася, у вівторок, 2 грудня.

У суботу "РосУкрЕнерго" було перераховано $100 млн, у понеділок – ще $200 млн, розповіло джерело газети "Комерсант-Україна" у компанії.

У вівторок РУЕ мають бути перераховані решта $250 млн, додав співрозмовник.

Між тим, у вівторок, 2 грудня, у Москві почнеться черговий раунд переговорів, у ході якого планується узгодити графік погашення Україною боргу за газ.

Напередодні зустрічі офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що компанія розраховує отримати всю суму – $2,4 млрд – до 1 січня 2009 року. При цьому він запропонував здійснити передоплату за транзит газу через територію України за 2009 рік для того, щоб "Нафтогаз" повернув ці гроші в якості оплати за природний газ.

У прес-службі "Нафтогазу" в понеділок заявили, що компанія розраховує погасити весь борг за газ до кінця грудня. Упевненості їй додає той факт, що з понеділка були підвищені ціни на газ для населення. Це дозволить компанії тільки в січні виручити додатково близько $70 млн.

У той же час, у прес-службі "Нафтогазу" зазначили, що не виключають імовірності того, що приймуть пропозицію "Газпрому" про передоплату транзиту за 2009 рік.

Заяви сторін, по суті, означають перемир'я в газовій війні, що було розпалилися, вважає газета.

Як вважає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн, "Газпром" відмовився від продовження газової війни, оскільки це може ускладнити взаємини зі споживачами газу в країнах Євросоюзу.

Він нагадує, що головною темою нещодавньої зустрічі прем'єр-міністра Росії Володимира Путина і голови німецького концерну E.On Вульфа Бернотата були гарантії прокачки газу в Європу через територію України в січні у випадку загострення конфлікту Москви і Києва навколо газового боргу.

Путин запевнив голову E.On, що транзит газу в Європу буде забезпечений за будь-якого розвитку подій, однак, судячи з усього, вирішив спробувати розв'язати конфлікт мирним шляхом.

А на думку члена комітету Верховної Ради України з ПЕК Олега Зарубінського, головною метою демаршу "Газпрому" було збереження ставки на транзит російського газу територією України.

Голова спецкомісії ВР з питання розслідування ситуації на ринку газу Василь Кисельов погоджується: "Газпром" наполегливо домагається від України, щоб вона взяла передоплату за транзит газу і повернула компанії ці гроші у вигляді боргу. Таким чином, транзитна ставка на наступний рік буде, по суті, заморожена, що дуже вигідно російській монополії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
Усі новини...