Ющенко зробив Богатирьову головною по контактах з Москвою

Вівторок, 2 грудня 2008, 12:04

Президент Віктор Ющенко створив Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин.

Про відповідний указ президента на брифінгу у вівторок повідомила секретар Ради нацбезпеки і оборони Раїса Богатирьова.

Керівником групи призначено Богатирьову, її заступником - посла України в Росії Костянтина Грищенка.

Крім того, до групи входять: заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, керівник НАК "Нафтогазу" Олег Дубина, міністр оборони Юрій Єхануров, міністр закордонних справ Володимир Огризко, його заступник Юрій Костенко, голова Держмитслужби Микола Литвин, керівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко, міністр промислової політики Володимир Новицький, міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Грищенка також призначено спеціальним представником України у розвитку з Російською Федерацією.

За словами Богатирьової, міжвідомча стратегічна група разом з законодавцями, урядом та іншими структурами "буде напрацьовувати пакет ініціатив, які мусять дати договірну базу для виконання основних статей" Великого договору про дружбу між Росією і Україною.

"Нам треба проаналізувати договірну базу. Те, що не працює – або переговорити і знов дати поштовх до розвитку, або змінити певні напрямки нашої співпраці", - сказала вона.

Стратегічна група також має розробити механізм "діалогу постійної дії".

"У нас багато проблемних питань, які вважаються багатьма політиками незручними у двосторонніх стосунках. Ці питання нам треба буде вирішувати і пропонувати, як вийти в практичну площину. Стратегічна група мусить розробити такий механізм, який має працювати, як годинник", - сказала Богатирьова.

Крім того, вона сказала, що ініціюватиме створення експертної ради "для того, щоб можна було ефективно, динамічно і захищаючи національні інтереси працювати в напрямі забезпечення глави держави російсько-українського напряму у стосунках".

"Ми будемо діяти інформаційно прозоро, будемо мати політичну волю до взаємопорозуміння і коли ми будемо вибудовувати свої стосунки, незалежно від політичної кон’юнктури", - сказала Богатирьова.

Вона також висловила думку, що дуже часто україно-російські стосунки "проходять іспит на стабільність".

"Дуже часто лунають заяви, які містять або взаємні підозри, або звинувачення. Абсолютно вважаю неприпустимим, коли з’являються прогнози можливих конфліктів між нашими країнами, або навіть протистоянь", - сказала Богатирьова.

У свою чергу заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук сказав, що президента Віктора Ющенка не влаштовує нинішній стан україно-російських стосунків.

"Глава держави вважає, що сьогодні здоровий економічний прагматизм повинен домінувати у двосторонніх відносинах. А суб’єктивні політичні емоції потрібно прибрати з нашого шляху", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування