ПУТІН ГОДИНУ ПРОГОВОРИВ З ЮЩЕНКОМ. НЕ ДОМОВИЛИСЯ

Понеділок, 29 грудня 2008, 16:02

Досягти домовленості з Україною з приводу проблеми оплати боргу по газу поки не вдалося, заявив прем'єр Росії Володимир Путін.

"Тільки що розмовляв з Віктором Андрійовичем (Ющенком) майже годину - поки не домовилися", - заявив Путін у понеділок журналістам у Москві, повідомляє Інтерфакс.

Відповідаючи на питання про те, чому не домовилися, Путін заявив: "Платити не хочуть".

Як відомо, глави урядів Росії та України 2 жовтня підписали меморандум про співробітництво в газовій сфері. Одним із ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом" з 1 січня 2009 року.

При цьому "Газпром"  зберігає можливість продавати прямо кінцевим споживачам України 7,5 млрд куб. м газу в рік. Документом був підтверджений намір поетапного переходу на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу по її території.

Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення "Нафтогазом" усієї наявної заборгованості за поставлений газ.

До кінця року НАК необхідно заплатити більше $2 млрд, однак, за даними російської компанії, українська сторона не має можливості погасити цей борг у необхідний термін грошовими коштами.

"Газпром" запропонував "Нафтогазу" зарахувати цю суму в рахунок оплати за майбутній транзит російського газу в Європу, однак українська сторона поки не прийняла цю пропозицію.

У "Газпромі" говорять, що без контракту на постачання газу з 1 січня нового року не будуть мати юридичних підстав для постачання газу в Україну.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування