На українсько-польському кордоні стріляли в "човників"

Середа, 3 грудня 2008, 15:07

Польська поліція стріляла гумовими кулями в поляків, котрі заблокували автомобільний та пішохідний перехід на кордоні з Україною в пункті пропуску "Медика-Шегині" (Львівська область) в ніч з 2 на 3 грудня, аби розблокувати рух через кордон.

Як повідомляє УНІАН із посиланням на TVN24, пункт пропуску блокували близько 100 осіб, яких вдалося розігнати силоміць поліцією.

Поляки протестують проти нових обмежень перевезення через українсько-польський кордон цигарок та алкоголю. З 1 грудня легально через кордон можна перевезти лише дві пачки цигарок, а не 10, як раніше, та одну, а не дві пляшки горілки.

"Ми блокуємо кордон, бо нам забрали хліб, забрали нам гроші", - розповів один із протестуючих.

Учасники акції протесту звинувачують поліцію в надмірному використанні сили, яка в свою чергу звинувачує їх в агресивній поведінці та киданні в поліцейських тухлими яйцями, камінням, петардами та навіть пляшками з бензином.

"Поведінка поліції мені нагадувала 80 роки... Вони як почали бігти, то били палками все, що попадалось їм по дорозі", - розповідає одна з жінок, що брала участь в акції протесту.

"Ми вирішили застосувати силу, бо переговори не допомогли... Пролунали попереджувальні постріли, а потім кілька наступних були скеровані в найбільш агресивних осіб (гумовими кулями)", - зазначили представники поліції.

За даними TVN24, поліція затримала кількох осіб.

Протести на кордоні продовжуються з понеділка, коли стало відомо про нові правила ввезення алкоголю та цигарок до Польщі.

Спочатку польські служби пояснювали зміни розпорядженням Європейської Комісії, але 2 грудня митники офіційно повідомили, що це рішення Польщі, погоджене з іншими країнами ЄС, котрі мають кордон із Україною. Згадане розпорядження давало можливість країнам самостійно визначитись з правилами обмеження ввозу алкоголю та цигарок.

"Польща спільно зі Словаччиною, Румунією та Угорщиною зобов’язалась зменшити ліміти", - сказав прес-секретар Митної служби РП Лісицький. Він також додав, що так звані "човники" перетинають кордон по кілька разів на день, перевозячи цигарки та алкоголь, який продають в Польщі, чим завдають збитків польській економіці.

Поляки не виключають можливості продовження страйку на кордоні через нові обмеження.

Як повідомлялося, 1 грудня в пункті пропуску на українсько-польському кордоні "Шегині-Медика" проти нових обмежень ввозу алкоголю та цигарок протестували українці, а 2 грудня - протестували поляки.

Цигарки та алкоголь у Польщі дорожчі, ніж в Україні, приблизно утричі. За даними української прикордонної служби, встановлені обмеження стосуються лише мешканців прикордонних районів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:12
Командувач Нацгвардії: Росіянам знадобляться роки, щоб захопити Харків
14:10
Колишній Запорізький депутат-комуніст отримав 15 років тюрми за наведення російських ракет
14:05
оновленоУ Харкові пролунали вибухи: мер повідомив про приліт
14:00
Атака на харківську телевежу не вплине на доступ до ЗМІ у місті - Терехов
13:58
відеоДілки два місяці "маринували" ухилянтів у прикордонні в очікуванні трансферу до Угорщини
13:55
"Метінвест" з травня підвищить зарплати працівникам підприємств: на скільки зросте оклад
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:41
Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги може бути проблемою – посол
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
Усі новини...